Az azerbajdzsáni Bakuban tartózkodó Netánjáhu-házaspár a chábád Or Ávnér iskolájába látogatott.

A tanulók meséltek a helyi zsidó szokásokról és az iskola mindennapjairól. Az Or Ávnér 125 oktatási intézményt működtet a volt Szovjetunió 10 országában: Oroszországban, Ukrajnában, Fehér-Orosz-, Észt- és Lettországban, Kazahsztánban, Kirigizisztánban, Azerbajdzsánban és Grúziában: óvodákat, iskolákat, napköziket, vasárnapi iskolákat és hat felsőfokú oktatási intézményt is.

A miniszterelnök azt mondta a gyerekeknek, hogy a jelenleg a katonaságnál szolgáló fiával, Ávnérrel, amikor csak teheti, tanulmányozza szombatonként a hetiszakaszt.

„A feleségem és én boldogok vagyunk, hogy itt lehetünk. Először is, mert szeretjük Azerbajdzsánt, másodszor is, mert szeretjük a chábádot.” – mondta Netánjáhu. Ezután a lubavicsi Rebbével való találkozásáról mesélt, melyre 32 évvel ezelőtt került sor, amikor a jelenlegi államfő Izrael ENSZ-nagykövete volt.

„A Rebbe azt mondta, hogy olyan helyre megyek, ahol örök sötétség uralkodik. ’Emlékezz arra, hogy ha meggyújtod az igazság egy gyertyáját, az ontani fogja magából a világosságot, és messziről lehet majd látni.’ Azóta éppen azt próbálom tenni, amit a Rebbe mondott nekem.” – mondta, majd így folytatta, méltatva Izrael és a muszlim Azerbajdzsán szoros kapcsolatait: „Vannak azonban olyan esetek is, hogy olyan helyen gyújtunk gyertyát, ahol már világos van. Ez a helyzet Bakuval is. A Rebbe azt tanította, hogy szeressünk minden zsidót – és minden embert.”

Forrás: chabad.org