Ősi zsidó piramisszerű építmény feltárását kezdték meg régészek Hirbet Madras közelében Izraelben.

A feltételezések szerint temetkezési célokat szolgált az építmény, és hellén hatások érhetőek rajta tetten – olvasható a ynetnews.com cikkében. A lelet természetvédelmi területen található, Izrael középső részén. Helyben faragott kövekből építették egy magaslat tetejére, ahonnan az egész környéket be lehetett látni. Mára elrejtette a növényzet.

A Héber Egyetem archeológusa dr. Orit Peleg-Barkat szerint nagyon ritka építményre bukkantak. A piramis alsó oldalának hossza 10 méter, magassága körülbelül 3 méter – mondta a kutató. A piramis a Második Templom idejéből származik, egy korabeli zsidó település közelében épült.

A Bar-Ilan Egyetem régésze Prof. Boaz Zissu a hellén hatást azzal magyarázta, hogy akkoriban Nagy Sándor birodalmához tartozott a terület, aminek kulturális befolyása igen erős volt.

De akkor miért piramis?

Az ókori egyiptomi kultúra nagy hatással volt a hellenisztikus kultúrára, ami pedig Izrael földjét uralta – mondja a professzor. A kis piramist idegen közösségek határán emelték, úgy gondolják, hogy a zsidók elsősorban a praktikus struktúrája miatt vették át és nem vallási megfontolásból – fejtette ki Prof. Boaz Zissu.

 

Kép: ynetnews.com