Neonácikat tartóztattak le Olaszországban

A rendőrség szerint a csoport tervei között szerepelt egy NATO-támaszpont felrobbantása is.

A rendőrség feloszlatta a szociális média felületein antiszemita uszítást folytató, 12 fős csoportot. A tagok életkora 26 és 62 év között mozgott. Elsősorban a Facebookon és az orosz VK weboldalon fejtették ki nézeteiket “Ordine Ario Roman” néven. Nevük a Julius Evola fasiszta filozófus által elképzelt olasz-német árja szövetségre utal. A gyűlölködő tartalmak mellett zsidók és külföldiek elleni erőszakra buzdító felhívásokat is megosztottak. A nyomozás során kiderült, hogy portugál elvbarátaikkal együttműködve egy meg nem nevezett NATO-támaszpont ellen akartak merényletet végrehajtani, házilag készített robbanószerekkel.

A szervezet szlogenjei önmagukért beszélnek: “Védd meg a fajodat, pusztítsd el a többit”, „Ha egy fajhoz tartozol, akkor büszkén gyűlöld a többit”, “A nemzetet nem a nyelv határozza meg, hanem a vér”. Ezen felül számos, zsidókat gyalázó és a holokauszton gúnyolódó megjegyzést és képet is megjelentettek weboldalukon. Az ügyészség bűnszövetségben elkövetett rasszista izgatás miatt emel vádat a szervezet tagjai ellen, akik szabadlábon védekezhetnek, azzal a megkötéssel, hogy minden nap jelentkezniük kell a rendőrségen.

A csoport tagjai között van a 39 éves Francesca Rizzi, aki ellen már folyt nyomozás szélsőjobboldali tevékenysége miatt.

2019-ben Rizzi nyerte a VK platformon rendezett “Miss Hitler” szépségversenyt. Győzelmében része lehetett annak, hogy a hátára egy horogkeresztet és egy birodalmi sast tetováltatott.

Forrás: TOI

  • Küldés emailben