A rendőrség alábecsülte a szélsőjobboldali erőszak kockázatát.

A 43 éves Beate Zschaepe csoportja nyolc török nemzetiségű embert, egy görög állampolgárt és egy német rendőrnőt ölt meg. A bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, tekintettel a cselekmény kirívó súlyosságára – olvasható a jpost.com cikkében.

A per öt évig tartott, Beate Zschaepe végig tagadta, hogy tudott volna a gyilkosságokról. Aztán később azt mondta, sajnálja, hogy nem akadályozta meg két társát tettük elkövetésében. A két férfi még 2011-ben öngyilkosságot követett el, amikor lebuktak. A vádirat szerint Beate Zschaepe fontos szerepet játszott a gyilkosságok előkészítésében, pénzzel, alibi biztosításával. Egy 2014-es jelentés komoly kritikával illette a rendőrséget, mert alábecsülte a Németországban tapasztalható szélsőjobboldali erőszak kockázatát.

A bajor belügyminiszter igazságos ítéletről beszélt nyilatkozatában, ami arányos ezzel a hidegvérű, kivételes bűncselekmény-sorozattal. A tíz gyilkosság közül ötöt Bajorországban követtek el. A vádlott ügyvédje fellebbezni fog az ítélet ellen, mert szerinte nem támasztják alá kellő bizonyítékok.

zsido.com

Kép: tag24.de