Nemzeti fontosságú kulturális hellyé nyilvánították a szlovéniai Maribor középkori zsinagógáját – olvasható az európai zsidó értékeket bemutató Jewish Heritage Europe oldalán.

Az épület, amely eddig helyi jelentőségű látnivalóként volt megjelölve, egyike Európa kevés megmaradt középkori zsinagógáinak. A helyi nevezetességeket bemutató oldalról kiderül, hogy alkalmanként ebben a 13-14. században emelt épületben székelt Stájerország rabbinikus bírósága is. A zsinagóga mellett rabbiház, jesiva és temető is volt ekkoriban, valamint a Dráva vizével táplált mikve.

Az épületet 1501-től, a maribori zsidók kiűzése után, a keresztény lakosság használta templomaként közel háromszáz évig. A 19. század elején egy helyi kereskedő vásárolta meg raktárnak. Az épületet ekkor választották ketté, majd a gótikus ívek eltávolítása után a felső szinten lakást alakítottak ki.

A zsinagógát az 1990-es években újították fel állami és önkormányzati forrásokból, majd 2001-ben itt nyitották meg a Maribori Regionális Múzeum égisze alatt a Zsidó Örökség Központot. 2011 óta az intézmény önállóan működik Zsidó Kulturális Örökség – Maribor Zsinagóga Központ néven.

maribor3

Szlovéniában a mariborin kívül a magyar határ közelében fekvő Lendván is található egy történelmi zsinagóga. A 19. századi épület ma múzeumként és kulturális központként szolgál. Az országban egyetlen zsinagóga működik: a ljubljanai zsinagógát 2003-ban avatták fel.

Steiner Zsófia