Történelmi jelentőségű megállapodás született az Izraeli Nemzeti Könyvtár, az Orosz Állami Könyvtár és a Peri Alapítvány között, aminek alapján felbecsülhetetlen értékű zsidó dokumentumokat digitalizálnak.

A Günzburg-gyűjtemény a világ egyik legfontosabb héber nyelvű kézirat és könyv kollekciója. A gyűjtemény alapjait a XIX. században tette le Joseph Günzburg, a fia Horace pedig tovább építette. Számos középkori kézirat található a gyűjteményben, a legtöbb dokumentum a XIII. és a XVII. század között keletkezett.

Az eredeti példányok a megállapodás szerint Oroszországban maradnak, de a Peri Alapítvány közreműködésével több ezer tételt digitalizálnak. Ez az adatbázis ezután világszerte kutatható lesz az Izraeli Nemzeti Könyvtár weboldalán keresztül – derül ki a jpost.com cikkéből.

A projekt egyik fontos finanszírozója Lord Rothschild, aki szintén ott volt a jeruzsálemi Héber Egyetemen megrendezett ünnepélyes aláíráson. Az eseményen felolvasták Szergej Lavrov orosz külügyminiszter üzenetét is.

Kép: jpost.com

zsido.com