A leggyakoribb nevek közel fele héber eredetű. A nyelvészek szerint a szülők főként hangzás alapján választanak.

 

A Német Nyelv Társaság által közzétett információk szerint 2018-ban a Ben nevet adták legtöbben fiúgyermekük számára. A Hanna, a Lea, a Noé és a Jákob is a legnépszerűbb nevek között szerepelt.

A Deutschlandradio értesülései szerint egyre többen vannak olyanok, akik ugyan nem zsidó családból származnak, mégis bibliai nevet választanak gyermekeik számára.

A tíz legnépszerűbb fiúnévből négy, a tíz legnépszerűbb lánynévből öt héber eredetű – derül ki a Ynetnews írásából.

Frauke Rüdebusch, a német nyelvet kutató társaság munkatársának elmondása szerint a héber eredetű nevek főként a második világháború után váltak népszerűvé. Az 1970-es években, illetve az elmúlt egy-két évtizedben különösen megugrott azoknak a száma, akik bibliai név mellett döntöttek.

Egy másik szakember, Elena Pavda szintén arról számolt be a német rádiónak, hogy növekvőben van a zsidó nevek népszerűsége. A hölgy kiemelte: a Németországban élő közel 200 ezer fős zsidó közösségen belül is ezt a trendet figyelték meg.

 

zsido.com

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

 

Megszakítás