Németország teljes hozzájárulása a holokauszt túlélőinek ellátásához 864 millió euróra emelkedik.

A jeruzsálemi Jad Vasem emlékközpont által elismert Világ Igazai, valamint a holokauszttúlélők özvegyei is kaphatnak havi járandóságot Németországtól a jövő évtől – jelentette be a New York-i székhelyű, Németországgal Szembeni Zsidó Anyagi Követelések Konferenciája (Claims Conference).

A szervezet közleményében kiemeli, hogy eddig a havi járandóság, amelyet a német állam fizet, a holokauszttúlélők haláláig járt, ám sikerült megállapodni arról, hogy a jövő év elejétől a túlélő halála után az özvegynek is folyósítanak járadékot további kilenc hónapig, hogy állni tudja a temetés költségeit, és legyen módja alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Emellett első ízben sikerült megállapodni arról is, hogy a német külügyminisztérium havi nyugdíjat fizet azoknak, akiket az izraeli Jad Vasem Központ a zsidók megmentéséért hozott áldozataikért a Világ Igazának ismert el, de szükséget szenvednek. Ennek részletei még kidolgozásra várnak.

A szervezet közleményében azt is kiemeli, hogy sikerült megállapodni a berlini kormánnyal arról, hogy 44 millió euróval 524 millió euróra (mintegy 169 milliárd forint) emelik azt az összeget, amelyet a német állam a holokauszt túlélői szociális ellátásának támogatására fordít.

A szervezet rámutat, hogy jelenleg 132 ezer soát túlélő részesül ilyen ellátásban, közülük 78 ezer idős embert otthonában ápolnak, továbbá 58 ezer holokauszttúlélőt segítenek élelmiszerekkel, gyógyszerekkel, orvosi ellátással.

A kommünikéből kiderül, hogy Németország teljes hozzájárulása a holokauszt túlélőinek ellátásához 864 millió euróra emelkedik, mert a szervezet 83 országban mintegy 60 ezer embernek havi közvetlen támogatást is nyújt.

A Claims Conference vezetősége

Ez az összeg január 1-jéig visszamenőleg 446 euróra (körülbelül 144 ezer forint) emelkedik, a jövő év elejétől 513 euró (165 ezer forint), 2021 januárjától pedig 580 euró (187 ezer forint) lesz, ami 13 hónap alatt 46 százalékos emelést jelent.

A Világ Igaza a nem zsidóknak adható egyik legmagasabb izraeli állami kitüntetés. A Jad Vasem, a holokauszt áldozatainak és hőseinek izraeli emlékhatósága, azokat a nem zsidó embereket tünteti ki – köztük magyarokat, bajorokat, lengyeleket és olaszokat –, akik életük kockáztatásával mentettek zsidókat a holokauszt alatt.

2018. január 1-jéig összesen 26 973 kitüntetést ítéltek oda, ebből 861-et magyar állampolgároknak.

 

Forrás: mti