A tüntetők izraeli zászlót égettek és nyíltan uszítottak zsidók ellen. Merkel határozott fellépést ígért.

Múlt hét pénteken és vasárnap a berlini amerikai nagykövetségnél – a német főváros egyik jelképeként számon tartott Brandenburgi kapu előtt tüntetéseket tartottak, amiért Washington elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. „A tüntetők jelentős része palesztin volt. Sokan jellegzetes palesztin kendőt viseltek, palesztin zászlót, a militáns, radikális Hamász terrorszervezet zászlaját lengették, de sok török zászlót is látni lehetett. Felgyújtottak két izraeli zászlót, a tömeg pedig percekig a “halál a zsidókra” rigmust skandálta” – írta beszámolójában az Index.

A megmozduláson mintegy 1500 ember vett részt, a rendőrség 12 ember ellen feljelentést tett, és 10 embert előállított.

Az esemény komoly felzúdulást váltott ki a német közéletben.

A gyülekezés és a vélemény kifejezésének szabadsága fontos, védendő alapérték, de nem jelent “szabadlevelet antiszemita kirohanásokra, gyűlölködésre és uszításra” – jelentette ki berlini tájékoztatóján Steffen Seibert kormányszóvivő, hangsúlyozva, hogy a német kormány mindig is határozottan fellép az antiszemitizmus ellen. “Szégyellnünk kell magunkat, ha német városok utcáin ennyire nyíltan megmutatkozik a zsidógyűlölet” – jelentette ki.

Az igazságügyi minisztérium szóvivője hozzátette, hogy más országok lobogójának vagy más felségjelének megsértése vagy megsemmisítése bűncselekmény, amelyért akár két év szabadságvesztés is kiszabható.

Hétfőn Angela Merkel személyesen is nyilatkozott a történtekről. Pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökségi ülése után tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a testület egységesen elítéli az antiszemitizmus és az idegenellenesség minden formáját. A jogállami alapelvek megsértését jelentő zászlóégetést “semmilyen nézeteltérés, még a Jeruzsálem státusza körüli vita sem igazolhatja”. A német hatóságok  “valamennyi jogállami eszközzel fellépnek” az ilyen tettek ellen – mondta a kancellár.

Több miniszter is tiltakozott az izraeli zászló elégetése ellen. Németország jogállam, amely nem tűr el ilyen cselekedetet – mondta Sigmar Gabriel alkancellár, külügyminiszter a Bild című lap hétfői számában. A washingtoni döntés bírálatának joga nem jelent felhatalmazást és igazolást izraeli zászlók égetésére, “a zsidók elleni gyűlölet felszítására és Izrael államisághoz fűződő jogának megkérdőjelezésére”. Aki pedig mégis erre vetemedik, “nemcsak Izraellel helyezkedik szembe, hanem országunk alaptörvényével is” – mondta Sigmar Gabriel.

Thomas de Maiziere belügyminiszter a Bild összeállításában hozzátette: Németországnak különlegesen fontos Izrael állam és “minden zsidó vallású ember”, a kormány ezért is a lehető leghatározottabban elítéli a tüntetéseken megmutatkozott erőszakot és az izraeli zászlók elégetését.

Heiko Maas igazságügyi miniszter kijelentette, hogy “az antiszemitizmus minden formája támadás valamennyiünk ellen”, és a zsidók elleni gyűlöletnek soha többé nem lehet helye Németországban.

 

Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke egy keddi lapinterjúban kifejtette: el kell érni, hogy ne lehessen engedélyeztetni “egyértelműen antiszemita jellegű” demonstrációkat. A múlt hét végén tartott Amerika-, és Izrael-ellenes tüntetések tapasztalatai alapján a szervezők nyilvánvalóan nem tudják garantálni, hogy nem lesz zsidóellenes uszítás – tette hozzá a ZdJ elnöke a Rhein-Neckar Zeitung hírportálján közölt interjúban.

Hangsúlyozta: “Aki izraeli zászlót éget, az megkérdőjelezi és elutasítja Izrael államisághoz fűződő jogát”, és ez a cselekmény “a gyülekezési szabadság korlátaiba ütközik”. A gázai konfliktus 2014-es elmélyülése idején tartott európai antiszemita megmozdulásokra utalva hozzátette: meg kell akadályozni, hogy kialakuljon “a gyűlölet és az erőszak újabb spirálja”. Szükség esetén a törvényhozásnak is lépnie kell, és a rendőrségnek minden demonstrációt azonnal fel kell oszlatnia, ha a tüntetők antiszemita lózungokat skandálnak vagy izraeli zászlót égetnek – mondta. 

Arra a felvetésre, hogy az antiszemitizmus növekedett Németországban az utóbbi években, azt felelte, hogy a zsidóellenesség “hangosabban és nyersebben” nyilvánul meg. Egyre inkább elmosódik a kimondható és a kimondhatatlan határa, és sokan már ki merik mondani, amit mindig is gondoltak.

Ebben fejleményben “meghatározó része van” az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű parlamenti (Bundestag) pártnak – jelentette ki Josef Schuster. A muzulmánok részéről is tapasztalható antiszemitizmus – tette hozzá, kifejtve: nagy számban érkeztek az arab világból Németországba emberek, akik “az Izrael-ellenességgel nőttek fel”, és ezt “természetesen nem rakták le egyszerűen a határon”, mielőtt beléptek az országba. Így “a migráció is hozzájárul az erősebb antiszemitizmushoz, de nem ez az egyedüli tényező” – mondta a ZdJ elnöke.

MTI/zsido.com

Fotó: Felipe Trueba