A döntésben a fizetéscsökkentés miatti tiltakozás is szerepet játszott.

Izrael európai nagykövetségei azt az utasítást kapták a jeruzsálemi Külügyminisztériumtól, hogy múlt szombaton keressék fel az adott ország külügyminiszterét és nyújtsanak átfogó magyarázatot az amerikai béketervről. Az utasítás értelmében azonnal a helyi külügyminisztériumba kellett volna sietniük, hogy az “évszázad megállapodása” mellé állítsák a tervet meglehetős távolságtartással kezelő európai politikusokat.

A nagykövetek azonban egyhangúlag megtagadták a utasítást a sábáti munkavégzési tilalomra, illetve a nem sokkal korábban bejelentett radikális fizetéscsökkentésre hivatkozva.

Az izraeli külügy azt is kérte, hogy folyamatosan tájékoztassák a fejleményekről, ám a Diplomáciai Dolgozók Bizottsága erre is nemet mondott, és rámutatott, hogy kizárólag létfontosságú esetek alkalmával kötelezhetők a nagykövetségek dolgozói a szombati munkavégzésre, és ez az állapot nem áll fent. Ezen felül a bizottság is nehezményezte, hogy a diplomáciai testületek dolgozóinak fizetését a kétharmadára csökkentették.

“A Külügyminisztériumban nem önkéntesek dolgoznak, hanem elhivatott diplomaták, akik készek fáradhatatlanul dolgozni, ám ezért cserébe tisztességes hozzáállást és tisztességes fizetést várnak el. Az izraeli kormánynak kell viselnie a felelősséget a Külügyminisztériumban és diplomáciai testületekben kialakult állapotért. A jelenlegi helyzetben, amikor az ország oly sok kihívással néz szembe, a kormány nem teheti meg, hogy leépítse a diplomáciai szerveket” – fakadt ki Dana Benbenisti, a Diplomáciai Dolgozók Bizottságának elnöke.

A két eredménytelen választást követően Izraelt jó ideje csak korlátozott jogkörrel rendelkező ügyvezető kormány irányítja, s emiatt számos költségvetési szerv nem jut megfelelő forrásokhoz. A harmadik parlamenti választást március 2-án tartják, ám a közvéleménykutatási eredmények szerint nem történt érdemi elmozdulás a pártok támogatottságában, így megvan az esély a negyedik fordulóra is.

zsido.com

Forrás: Arutz7