Ezért valószínűleg nem is állíthatják ki a tekercseket német területen.

Az eddigi elképzelésekkel szemben úgy tűnik, 2019-ben mégsem állítják ki a Holt-tengeri tekercseket a Frankfurti Biblia Múzeumban – közölte a Jewish News Service. A változtatás oka, hogy a német kormány megtagadta annak egyértelmű elismerését, hogy a műkincsek Izrael tulajdonát képezik és biztosan visszaszállítják őket a zsidó államba.

A német médiába került hírek szerint az izraeli fél előzetes garancia vállalását kérte a német kormánytól – arra az esetre, ha a palesztin vagy jordániai hatóságok megpróbálnák vitatni a tekercsek eredetét –, ám a német kormány ezt nem teljesítette.

Az egyik legrégebbi bibliai részeket tartalmazó héber írás első részeit 1946-ban találták meg azokon a területeken, melyek 1967 óta állnak izraeli fennhatóság alatt. A tekercsek feletti tulajdonjogot 2010-ben már próbálta megszerezni a jordán vezetés, így a jelenlegi aggodalom Izrael részéről nem alaptalan.

Az iratokat korábban már kiállították Németországban, ahol az írások egy részét 2005-ben a berlini Martin Gropius-Bau Múzeumba vitték az izraeli-német diplomáciai kapcsolatok fennállásának 40. évfordulója alkalmából.

Uwe Becker, frankfurti polgármester-helyettes szerint félő, hogy a mostani eset az eddigi jó kapcsolatra árnyékot vethet a jövőben. „Ha Németország nem hajlandó a Kumráni tekercsek jogi státuszát egyértelműen elismerni izraeli kulturális örökségként, az drámaian megváltoztathatja a német-izraeli kapcsolatokat” – figyelmeztetett hazájában Becker.

zsido.com

Kép forrása: JTA