“Aki visszautasítja a zsidók németországi jelenlétét, vagy megkérdőjelezi Izrael létezéshez való jogát, annak nincs helye az országunkban” – áll a törvénytervezetben.

Az Angela Merkel vezette CDU-CSU szövetség eldöntötte, hogy szigorú lépéseket tesz a muszlim bevándorlók között széles körben elterjedt antiszemitizmus ellen. A konzervatív pártok felvetették, hogy bizonyos esetekben akár kiutasítással is élhetnének a hatóságok. Egy új törvénytervezet a német társadalomba való beilleszkedés egyik fontos tényezőjének tartja a zsidó közösség létének teljes elfogadását. “Aki visszautasítja a zsidók németországi jelenlétét, vagy megkérdőjelezi Izrael létezéshez való jogát, annak nincs helye az országunkban” – áll a szövegben.

Az új törvényt január 27-én, a holokauszt-emléknapon szeretnék kihirdetni. Bár a bevándorlók kiutasítása a 2016-ban a német parlament által elfogadott feltételekhez kötött, az új rendelkezés értelmében az antiszemita gyűlöletbeszéd bűntettét elkövető bevándorló is kiutasíthatóvá válik.

Stephan Harbart, a Bundestag kereszténydemokrata CDU/CSU frakciójának vezetője elmondta: “Teljes mértékben szemben állunk az arab és afrikai országokból érkezett bevándorlók zsidóellenességével”.

Az indítványt az után nyújtották be, hogy Berlinben zászlóégetéssel és antiszemita jelszavak skandálásával kísért Izrael-ellenes tüntetést tartottak, válaszul Jeruzsálem Izrael fővárosaként való amerikai elismerésére. A demonstráció zsidóellenes jellege számos politikus rosszallását kiváltotta, és ezért határozott lépések megtételére szólították fel a kormányt.

Heiko Mass, német igazságügyi miniszter kijelentette: “Az antiszemitizmus mindannyiunk ellen való támadás. Nem engedhetjük meg, hogy ismét helyet kapjon a közéletben.”

zsido.com

Forrás: politico