Egy ifjú pár házasságot kötött egy hüpe alatt, amelyet Berlinben a Potsdamer Pletz-on, a német főváros egyik legközpontibb helyén állítottak fel. Céljuk az volt, hogy akadályozzák az antiszemitizmus megnyilvánulásait.

 

 

A szertartást a múlt héten rendezték azt követően, hogy a nyár folyamán növekedett az antiszemita incidensek száma Berlinben, de másutt is, melyeknek többsége a közel-keleti feszültségekhez kötődött

Rabbi Yehudah Teichtal, a berlini Chabad Lubavitch zsidó Oktatási Központ igazgatója azt közölte, hogy a pár Igor és Elina, az egykori Szovjetunióból emigráltak.

A szabadtéri esküvői szertartásra száz vendég volt meghívva a csúcsforgalom idejére, emellett számtalan járókelő is észrevette az eseményt, hiszen hozzávetőlegesen 70,000 ember halad át naponta a téren.

Teichtal szerint a pár nem a közeli szállodában vagy az ahhoz tartozó zsidó központban tartotta a szertartást, hanem az utcán, Berlin szívében, amolyan „demonstráció”-képpen a közelmúltbeli antiszemita incidensek ellen. A járókelők fényképeket készítettek a szokatlan eseményről.

“Nem szabad rejtőzködnünk, mint régen, titkolva jellegzetességeinket, vagy kerülve a héber nyelven való beszédet, amint azt Berlin bizonyos részein teszik a zsidók az utcán” mondotta Teichtal, aki egyébként a szertartást vezette..

“Válaszunk az antiszemitizmusra növeli a zsidó büszkeséget, kimutatja zsidó sajátosságainkat és függőségünket nagyszerű hagyományaihoz” tette hozzá.

Egy ennél formálisabb antiszemitizmus elleni tiltakozó akciót terveztek még be szeptember 14-re a Brandenburgi Kapu közelébe. Ez utóbbi akciót a Német Zsidók Központi Tanácsa szervezte, annak reményében, hogy a politikai és vallási vezetők széles rétegeit mozgósíthatják vele.