A svéd törvényhozók leszavazták azt a javaslatot, ami szerint a nem orvosi indikációjú körülmetélésekért fizetnie kéne a szülőknek.

A jobboldali Svéd Demokratapárt vetette fel a kedden szavazásra bocsátott javaslatot a Blekinge megyei önkormányzatban. A párt indoklása szerint a társadalombiztosítónak nem kellene fizetnie ezt – a véleményük szerint – „barbár” szokást. Beadványukban ismét ahhoz a hamis érveléshez nyúltak, amelyben a körülmetélést a nők nemi szervének megcsonkításával azonosítják.

A szavazást megelőző, heves vitában többen is nyíltan kiálltak a törvénytervezet ellen. Többek között Anna Ekstrom, a Liberális Néppárt képviselője szállt vitába a Demokratapárt hamis állításokat tartalmazó érvelésével, jelezve, hogy a körülmetélés a keresztelés szokásával hozható párhuzamba,nem a nők megcsonkításával.

Arra az érvre, hogy a körülmetélés csökkenti a szexuális élvezetet, Inga-Lill Siggelsten Blum a Svéd Kereszténydemokrata Párttól azt mondta: „Nem tudom elképzelni, hogy férfiak milliói vállalnák a körülmetélést, ha ez így lenne.”

A vita valójában egy nagyobb polémia része, amely egész Észak-Európában zajlik a zsidó és muzulmán körülmetélési gyakorlat kapcsán. Az érdeklődés 2012-ben fordult a kérdés felé, amikor „humanitárius” okokra hivatkozva baloldalhoz közeli liberálisok és szekularisták a körülmetélés betiltására szólították fel kormányaikat. A felhíváshoz nacionalista és bevándorlás-ellenes csoportok is csatlakoztak. Jelenleg Skandinávia teljes területén legális a fiúk nem orvosi indikációjú körülmetélése.

JTA

 

Megszakítás