Megmenekülhet a teljes pusztulástól egy 500 éves zsidó temető Macedóniában. Bitola városának több mint 3300 zsidó polgárából, mindössze 100 élte túl a holokausztot.

A beszámolók szerint Bitola város polgármestere és Izrael Macedóniába delegált nagykövete egy nyilatkozatot írt alá arról, hogy megvédik és megőrzik a Balkán egyik legnagyobb és legrégebbi zsidó temetőjét. Vladimir Taleski polgármester hangsúlyozta, hogy a megállapodás védetté teszi ezt a történelmileg és kulturálisan is jelentős helyet. Egy fasort is kialakítanak, ahol minden egyes fa az út mellett egy-egy családot fog jelképezni, amelyik Bitolában élt.

A temetőt 1497-ben nyitották meg egy meredek hegyoldalban – olvasható jewish-heritage-europe.eu-n. Nagyjából 1000 sírkő van a területen, a szefárd hagyományoknak megfelelően vízszintesen elhelyezve. A legtöbb kövön már, alig olvasható a felirat. Civilek 1997-ben már elkezdtek foglalkozni a temetővel, az alapítás 500. évfordulóján, azóta időről-időre megtisztították a területet a növényzettől és foglalkoztak a sírkövekkel is.

Bitola egykoron a balkáni zsidó élet fontos központja volt. A háború előtt 3350-en éltek a településen, közülük, alig 100-an élték túl a Holokausztot.

Kép: jewish-heritage-europe.eu