Az 1 százalékos felajánlásokkal kapcsolatos kutatásról írt cikket a Népszabadság.

A mai napon cikk jelent meg a Népszabadságban az 1 százalékos felajánlások rendszeréről. Írásában Czene Gábor megállapítja, hogy „több mint másfél évtizede működik Magyarországon az egyszázalékos rendszer, de az adózók harmada még mindig nem hallott arról, hogy civil szervezetek mellett egyházak is kedvezményezettjei lehetnek az adófelajánlásnak. A megkérdezettek szerint a felajánlási kedvet az egyházak korrupciós ügyei és a felkészületlennek tartott hitéleti vezetők is csökkentik.”

A cikk ismerteti az EMIH 1200 fős reprezentatív felmérését, amely az egyházaknak felajánlható egy százalékkal kapcsolatos lakossági attitűdöt vizsgálta. Ennek alapján a Népszabadság felidézi, hogy „az adózók fele nem tarja elég átláthatónak a jelenlegi rendszert. A vallásukat aktívan gyakorlók negyede túl alacsonynak ítéli az összeget, ezért nem foglalkozik az adófelajánlással. Ugyanennyien gondolják azt, hogy az egyházakhoz el sem jut a támogatás. Minden tízedik felajánló véletlenszerűen dönt arról, melyik egyházat támogatja.”

Mint arról lapunk is beszámolt, a kutatás szerint minden ötödik felajánlót nem a személyes kötődés, hanem az adott egyház pozitív tevékenysége győzi meg, de természetesen a legtöbben annak az egyháznak adják a támogatásukat, amelyhez tartoznak.

Cikke végén Czene Gábor idézi Köves Slomót, aki úgy látja, hogy az „aktív közösségi hitélet szervezésével, az átlátható, korrupciós ügyektől mentes gazdálkodással és valóban hiteles vallási vezetőkkel” érhető el, hogy megerősödjön az egyházakba vetett bizalom.

A teljes cikk itt olvasható el:

http://nol.hu/belfold/tul-nagy-az-egyhazi-korrupcio-1527671

(Munkatársunktól)