Nem mindenki lelkes amiatt, hogy Washingtonba készül az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács vezetője, ahol aláírja az újabb katonai együttműködési megállapodást az Egyesült Államokkal.

Gershon Hacohen nyugalmazott vezérőrnagy, a hadsereg északi parancsnokságának egykori vezetője, a katonai akadémia volt parancsnoka a Defense News-nak nyilatkozva kételyeinek adott hangot. A főtiszt nem először beszél arról, hogy csökkenteni kellene Izrael függését az Egyesült Államoktól, amit kifejezetten ártalmasnak tart.

Az együttműködésnek meg kell maradnia, de vissza kell állítani a katonai önellátást és a saját ipari kapacitást – mondja Hacohen. Ezt azzal indokolja, hogy így Izrael az amerikaiaktól kapott támogatást nem otthon, hanem az Egyesült Államokban kell, hogy elköltse, ami nem jó az izraeli gazdaságnak. Szintén ártalmas hosszabb távon az amerikai katonai platformoktól való függőség – figyelmeztet Hacohen.

A tárgyalások részleteiről korábban már beszámoltunk. A tábornok szerint a szabadságnak ára van, amit meg kell fizetni és nem szabad a könnyebb utat választani – tudósít az israelnationalnews.com.

 

Kép: besacenter.org