Még mindig a járdába illesztett „emlékcsík” őrzi a nácikkal együttműködő francia Vichy-kormány vezetőjének emlékét New Yorkban. A polgármester nem reagál a megkeresésekre.

A Broadway-en található „Canyon of Heroes”, ez a híres sugárútnak az a része, amin az amerikai történelem számos nagyszabású felvonulását tartottak. Az utat felhőkarcolók határolják, innen a „kanyon” elnevezés.

Itt kapott 2003-ban emléktáblát Philippe Petain marsall, a francia náci bábállam vezetője. Petain száműzetésben halt meg egy Franciaországhoz tartozó kis szigeten 1951-ben. A halálbüntetéstől Charles De Gaulle mentette meg, akinek nem mellékesen szintén emléktáblája található az utcán. Petain még 1931-ben vonult végig egy parádén New York-ban, ami az I. világháborús szerepének szólt, ezért jár neki elvileg a tábla. A Vichy-kormány vezetőjeként azonban elrendelte 10 ezer zsidó elfogását és átadását a náciknak, valamint számos zsidóellenes diszkriminatív intézkedést hozott.

A New York-i zsidó közösség vezetői már egy ideje próbálják elérni, hogy távolítsák el a marsall emléktábláját, köztük Betty Ehrenberg, a Zsidó Világkongresszus észak-amerikai vezetője. Ő és más befolyásos zsidó vezetők levelet küldtek ebben az ügyben Bill De Blasio polgármesternek. Franciaországban sok utca viselte Petain marsall nevét, de 2013-ra mindegyiket átnevezték, már csak egy maradt egy kis faluban – olvasható a jpost.com cikkében.

A sugárúton ott van Winston Churchill, John F. Kennedy és még David Ben-Gurion emléktáblája is. A város polgármesteri hivatala egyelőre nem reagál az ismételt megkeresésekre.

 

Kép: jpost.com