Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Az izraeli Microbot cég olyan parányi méretű robotokat fejlesztett ki, melyek használata kockázatos műtétek elvégzését teszik feleslegessé. A titániumból készült, lábakkal ellátott és kívülről irányítható robotok könnyedén közlekednek a húgycsőben vagy az agyban, és megtisztítják az általuk bejárt járatokat. Működésük hasonlít az önműködő porszívókhoz, vagy medencetisztító berendezésekhez. A közeljövőben tervezik egy olyan modell bevezetését, mely a vérerekben lerakódott plakkot képes eltávolítani, s így elejét venni egy szívrohamnak. Fejlesztés alatt áll egy testen belüli filmfelvételeket készítő robot is, illetve egy megadott helyen gyógyszert kibocsájtó változat is. Olyan funkciót is terveznek, melynek alkalmazásakor a testbe juttatott robot egy légpárnát fúj fel az artériában, így annak belső felülete nem sérül, amikor műtéti eszközöket, pl. katétercsövet vezetnek rajta keresztül.

A Microbot egyik modellje
A Microbot egyik modellje
Kívül tágasabb

Először alkalmazták Izraelben azt a közelmúltban elfogadott törvényt, mely alapján a határőrség megtagadhatja az Izrael-ellenes szervezetek képviselőinek beutazását az országba. A héten a malawi állampolgárságú Isabel Phirit fordították vissza a Ben-Gurion repülőtérről. Phiri a “World Council of Churches” (WCC) egyházi szervezet munkatársa, mely a zsidó állam elleni gazdasági és diplomáciai bojkottra biztatja a különböző keresztény egyházakat. A szervezet 2012 óta működik Izraelben, s eddig már 1500 aktivistáját küldte az országba. A novemberben, nagy többséggel megszavazott törvény lehetőséget ad a hatóságoknak, hogy az Izrael ellen dolgozó nonprofit szervezetek tagjaitól megtagadja a belépést az országba, függetlenül attól, hogy külföldi vagy izraeli állampolgárok. A WCC által kiadott közlemény szerint képviselőjüket ” egy igazságtalan és diszkriminatív eljárás során letartóztatták, kihallgatták, majd kiutasították az országból “. Gilád Erdán belbiztonsági miniszter az ügy kapcsán kijelentette: “Az Izrael bojkottját hirdető aktivisták helye Izraelen kívül van. A jövőben is minden lehetséges eszközzel azon leszünk, hogy megakadályozzuk bejutásukat országunkba”.

Isabel Phiri egy korábbi izraeli látogatásán
Isabel Phiri egy korábbi izraeli látogatásán
Már csak 30 hónap

Ismét a férfiak kötelező katonai szolgálati idejének csökkentéséről döntöttek a Kneszetben. A korábban 3 éves szolgálatot két éve módosították 32 hónapra, és ez az új rendelkezés értelmében 2020-tól 30 hónapra csökken. Ráchel Ázárjá, a Kneszet védelmi bizottságának tagja szerint “a változtatás nem csökkenti Izrael védelmi képességét, mert a harcoló alakulatok és a speciális egységek tagjai meghosszabbíthatják szolgálati idejüket. Ezen kívül a korábbi leszerelés jótékony hatással lesz a gazdaságra is, mert a katonák hamarabb léphetnek be a munkaerőpiacra. A folyamatosan növekvő népesség miatt minden évben egyre több újonc vonul be, így a lerövidített szolgálati idő nem jelenti a hadsereg létszámának csökkenését”.

Isabel Phiri egy korábbi izraeli látogatásán
Isabel Phiri egy korábbi izraeli látogatásán
Fánk + hamburger = fánkburger

A közelgő hanuka ünnepére készülődve a Burger King gyorsétterem lánc izraeli egységei különleges terméket kezdenek árusítani. A hagyományos hanukai fánkot (héberül: szufgánia) és a Whoppert ötvöző “SufganiKing” a szokásos húspogácsából, zöldségekből és szószokból áll, azonban a zsemlét olajban sütött fánk helyettesíti. “Ez a termék is azt bizonyítja, hogy történhetnek csodák” – nyilatkozta az izraeli Burger King egyik vezetője. A fánkburger ára 14.9 sékel (1100 Ft), és csak az ünnep utolsó napjáig lesz kapható.

A hanukai fánkburger
A hanukai fánkburger
Felzárkózás

A közelmúltban ünnepelt Szigd, az etiópiai zsidóság ünnepe kapcsán nyilvánosságra hozott felmérésből kiderült, hogy az Etiópiából bevándorolt zsidók egyre jobb eredménnyel vesznek részt az izraeli oktatási rendszerben. 2015-ben már a gimnáziumot végző korosztály 89%-a tett sikeres érettségi vizsgát, ami nem sokkal marad el a teljes népességben mért 94%-tól. Ennek megfelelően egyre nagyobb számban tanulnak felsőoktatási intézményekben is. Az oktatási rendszerből kibukott etióp diákok száma (1.41%) sem sokkal magasabb az izraeli átlagnál (1,2%). Jelenleg 141 200 etióp származású izraeli él az országban, közülük 55 500-an már a zsidó államban születtek. Elsősorban az ország középső és déli részén telepedtek le, legnagyobb számban a tengerparti Netánjában élnek. Az Etiópiából bevándoroltakra jellemző, hogy továbbra is elsősorban saját közösségükből (a férfiak 95%-a és a nők 87%-a) választanak házastársat.

Diplomaosztó a hercliai főiskolán
Diplomaosztó a hercliai főiskolán