Ultimátumot készül adni a FIFA az Izraeli Labdarugó Szövetségnek. A nemzetközi szervezet azt akarja, hogy Júdea és Szamária területén ne rendezzenek hivatalos mérkőzéseket.

Sajtóbeszámolók szerint a FIFA izraeli-palesztin ügyekkel foglalkozó bizottsága azt javasolja, hogy a nemzetközi szövetség hat hónapos határidőt adjon az izraeli szervezetnek, hogy az beszüntesse a hivatalos mérkőzéseket a Júdea és Szamária területén lévő zsidó településeken. Ha ez nem történik meg, akkor várhatóan azzal fogják megfenyegetni az izraeli szövetséget, hogy izraeli csapatokat zárnak ki – írja az israelnationalnews.com a Haaretz nyomán. Az izraeli lap megszerezte a testület javaslatának dokumentumát, amit a FIFA bahreini kongresszusán vesznek napirendre május közepén.

Dzsibril Rajoub palesztin sportvezető a Human Right Watch segítségével próbálja elérni a FIFA-nál, hogy függesszék fel az izraeli csapatokat, mivel azok szerinte „ellopott” területen játszanak. Egy olyan szabályra hivatkoznak, ami tiltja egyebek mellett, hogy egy ország egy másik ország területén hozzon létre saját csapatot. A Haaretz által megszerzett dokumentumból nem derül ki egyértelműen, hogy a FIFA élne-e szankciókkal, ha lejárna a hat hónapos ultimátum. Legrosszabb esetben az egész izraeli szövetséget felfüggeszthetik.

 

Kép: israelnationalnews.com