Remek hírek érkeztek, meglesz a felújítás anyagi fedezete a kevés megmaradt walesi zsinagógák egyikének rendbehozatalához.

Ahogy, arról tavaly ősszel beszámoltunk a Merthyr Tydfil nevű településen található zsinagóga belső terei rossz állapotban vannak, szinte minden eredeti díszítés eltűnt, de az ólomüveg ablakok még épek. Ez Wales legrégebbi fennmaradt zsinagógája, építészeti szempontból az Egyesült Királyságban is kiemelkedő a jelentősége.

A Foundation for Jewish Heritage tavaly megvásárolta az épületet, hogy egy zsidó örökségi múzeumot hozzanak létre benne. A zsinagóga 1872-ben épült, ez a legrégebbi, amely még Walesben áll – emlékeztet a jewish-heritage-europe.eu.

A sürgősen elvégzendő munkákhoz szükséges pénzt a helyi kormányzattól és három alapítványtól kapták. Várhatóan júliusban látnak neki a projektnek. A legfontosabb feladat a mérgező azbeszt eltávolítása, a tető javítása, a padló stabilizálása, az ablakok szigetelése és a szerkezet átfogó felmérése.

Miután megszűnt a zsidó közösség a városban, 1983-ban eladták az épületet, egy ideig edzőterem működött benne, 2006-óta üresen áll.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu