Egy nemrég megjelent kutatás szerint igen.

Minél hamarabb családot szeretnének, három gyerekkel, nem kapkodják el a szexuális életet, még az első csókkal is várnak. Nem kábítószereznek, előre terveznek a tanulás és a karrierjük terén, jobbra szavaznak, és hisznek Istenben. Ezek a következtetései egy, a közelmúltban az izraeli ifjúság körében elvégzett felmérésnek: igaz, hogy szárnyalnak a technológiában, de szívük mélyén konzervatívok. A kutatásban 338 izraeli zsidó fiatal vett részt, 13-18 év között, fiúk-lányok, vallásosak, hagyományőrzők és nem-vallásosak egyaránt, és az élet számos területén felmerülő kérdésekre kellett választ adniuk.

A kutatás vezetői felhívják a figyelmet arra, hogy érdemes észben tartani az elemzés kapcsán azt, hogy az ilyen hosszú, minden terület iránt behatóan érdeklődő kérdőíveket általában nem a lázadó fiatalok töltik ki, és emellett – bár a kérdőív anonim volt -, előfordulhat, hogy eltitkoltak, vagy nem a valóságnak megfelelően adtak meg egyes adatokat.

A válaszadók csupán 1.5% gondolja úgy, hogy egyáltalán nem szeretne gyereket, 86.5% szeretne (a többi nem tudja még). Azok közül, akik mindenképpen szeretnének gyereket vállalni, majdnem mindenki 30 éves kora előtt szeretné az első gyermekét, sőt, a válaszolók több mint fele 25 éves kora előttre tervezi első gyermekének érkezését. A leendő szülők legnagyobb része három gyermeket szeretne. Majdnem 90% szeretne esküvőt, közülük 70% vallásos esküvőt – ez a preferált opció még a nem-vallásos fiatalok körében is. Kétharmaduk azt is tudja, mivel szeretne foglalkozni felnőttként, és 90%-uk szeretné folytatni a tanulmányait a felsőoktatásban.

Úgy tűnik, a fiúk és lányok nem kapkodnak a testi kapcsolat létesítésével: a megkérdezettek kevesebb, mint fele létesített már szexuális kapcsolatot. Ez persze nem jelenti azt, hogy a téma ne foglalkoztatná őket: több mint 70%-uk látott már pornót (a fiúk körében tekintve ez az arány jóval magasabb, szinte mindenkit érint), legtöbbjük már 14 éves kora előtt. A lányok mintegy egyharmada számolt be arról, hogy tapasztalta a zaklatás, vagy a nemi erőszak valamely formáját.

Az internetes shaming a fiatalok 10%-át érinti, míg 40% vett már részt verekedésben – a fiúk körében ez az arány jóval magasabb. A válaszadók negyede szenvedett már el kiközösítést. Érdemes tehát az internet veszélyei mellett a valós világ fenyegetéseire is odafigyelnie az aggódó szülőknek.

Illegális szerek, elsősorban marihuána használatáról a válaszadók mindössze 6%-a számolt be, míg az alkohol jóval elterjedtebb. A megkérdezettek majdnem fele már részeg is volt.

A kutatás azt a korábban is ismert tényt is kimutatta, hogy az izraeli fiatalság politikailag jobbra húz: 63%-uk kifejezetten jobboldalinak vallja magát, és csupán 14%-uk baloldali. Legtöbbjük az egyébként kormányzó Likud pártot támogatja, utána népszerűségben a nemzeti vallásos Bájit Hájehudi (Zsidó Otthon) és a centrista-szekuláris Jes Átid (Van jövő) párt következik. A fiatalok legnagyobb része hisz Istenben, és háromnegyedük volt már zsinagógában ebben az évben.

Az erőteljes jobboldali beállítottság ellenére a megkérdezettek több mint egyharmada mondta azt, hogy szeretné elhagyni az országot, vagy hogy nem biztos abban, hogy Izraelben szeretne maradni.  Emellett a lányoknak mintegy 56%-a szeretne bevonulni, és aki nem, azok nagy része vallásos lány, akik polgári szolgálatot teljesítenek. A bevonulni szándékozók 44%-a – a legnagyobb csoport – nem szeretne harcoló alakulatba menni. Úgy tűnik, a technológiai munkakörök népszerűbbek lesznek, hiszen tízből heten mondták azt, hogy a technológia iránt érdeklődnek. Egyéb népszerű érdeklődési körök a zene, a természet és az utazás, valamint az öltözködés, divat és szépségipar. A fiúk majdnem fele mondta azt, hogy fontos, vagy nagyon fontos számukra, hogy hogy néznek ki.

A megkérdezettek több mint negyede figyelemzavaros és egyharmada mondta azt, hogy depressziós, és majdnem egyharmaduk járt már pszichológusnál is, vagyis a problémákkal küzdők jelentős része segítséget is kap.

 

Forrás: mako