Egy új izraeli törvény alapján mostantól levonják a Palesztin Hatóság számára átutalt pénzből azt az összeget, amit a terrorizmus támogatására fordítanak.

Többször írtunk arról, hogy a Palesztin Hatóság bőséges életjáradékkal jutalmazza az izraeliek ellen merényletet elkövető terroristákat, azok halála esetén pedig családjaikat. A havonta utalt összeg jóval meghaladja a palesztin átlagfizetést és egy „jól sikerült” gyilkosság elkövetőjének javadalmazása még Izraelben is jó fizetésnek számítana. Ha például egy izraeli állampolgárságú, házas, három gyermekes arab „sikeres” merényletet követ el, melyért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélik, havonta összesen 10 950 sékel (825 000 Ft) üti a markát, élete végéig. A Palesztin Hatóság éves költségvetésének 7%-át fordítja e célra.

Az Egyesült Államoktól kedve az európai országokig többször felszólították már Máhmud Ábászt, hogy hagyjon fel a terrorizmus állami finanszírozásával, a Palesztin Hatóság elnöke azonban mindannyiszor kategorikusan visszautasította a követelést.

Az izraeli kormány ezért olyan törvénytervezetet terjesztett be, melynek alapján levonnák a Palesztin Hatóság számára átutalt (adókból, vámokból, járulékokból származó) pénzből a terroristák számára kifizetett összeget. Az így Izraelben maradó pénz egy olyan alapba folyna be, melyből a terror áldozatainak fizetnének kártérítést, de ebből finanszíroznák a terroristák elleni jogi eljárásokat és más, terrorellenes tevékenységeket.

A törvényjavaslatot Eli Ben-Dáhán rabbi, a védelmi miniszter helyettese ismertette a Kneszettel. „Izrael Állam kimondja: soha többet! Nem csak akkor harcolunk a terroristák ellen, amikor elfogjuk, és bíróság elé állítjuk őket, hanem bebörtönzésük után is. (…) Zéró toleranciát mutatunk a terrorizmus felé. Kimutatásaink szerint a Palesztin Hatóság évente több mint egymilliárd sékelt fizet ki a merénylőknek és családtagjaiknak. Képzeljék el, mennyi óvodát és iskolát lehetett volna ebből a pénzből felépíteni! Ahelyett, hogy oktatásra, egészségügyre, vagy a gázai lakosok megsegítésére költenének, a palesztin kormányzat a terrorizmus támogatása mellett döntött.”

Eli Ben-Dahan miniszterhelyettes

A Kneszet elsöprő többséggel fogadta el a javaslatot. Ávigdor Lieberman védelmi miniszter kijelentette: „Elzárjuk Ábász pénzcsapját. Véget ért az az őrült időszak, amikor az Izrael által a palesztinoknak kifizetett összegből támogatták az ellenünk támadó terroristákat”.

Ánát Berko, a Likud képviselője így összegezte véleményét: „Eljött az ideje, hogy véget vessünk hóhéraink finanszírozásának. A havi fizetés biztosítja a terroristák számára, hogy életük végéig bizonyos legyen a megélhetésük. Olyan juttatásokban részesülnek, melyekről a mi katonáink csak álmodhatnak. Ennek a korszaknak vége.”

A szavazás során az arab pártok és a kommunisták közös frakciója természetesen a törvény ellen voksolt, ám nem voltak egyedül: a többi ellenzéki párttól eltérően csatlakozott hozzájuk a radikális baloldali Merec párt is, ami nagy felháborodást váltott ki a Kneszetben és a közvéleményben egyaránt. Sokan megkérdőjelezték, hogy a Merec a cionista párok közé sorolható-e egyáltalán. „Érthetetlen a Merec viselkedése. Mi kifogásolható lehet azon, hogy megvonjuk a terroristák pénzét?” – tette fel a költő kérdést Méráv Ben-Ári képviselő a Kulánu pártból.

Támár Zandberg, a Merec elnöke

Áhmed Tibi arab képviselő a „palesztin nép meglopásának” nevezte a törvényt és közölte, hogy „nemzeti felszabadítás nem lehetséges erőszak nélkül”.

A baloldali Munkapárt a törvény elfogadása mellett érvelt. „Ez egy igazságos, erkölcsös és helyénvaló törvény. Mi a politikai megoldás hívei vagyunk. Elfogadhatatlan, hogy a palesztin költségvetés 7%-át a terrorizmus ösztönzésére fordítják, és felháborítóak Máhmud Ábász antiszemita kijelentései is.  Ilyen hozzáállással nincs esély a párbeszédre és a békére” – jelentette ki Icik Smuli képviselő.

zsido.com

Forrás: Maariv