A befolyásos republikánus politikus kiállt Izrael és Benjamin Netanjahu mellett, hangsúlyozva milyen fontos a két ország együttműködése a térség békéjének megteremtése érdekében

Florida korábbi kormányzója manapság esélyes republikánus elnökjelöltnek számít. James Baker egykori külügyminiszter, afféle nem hivatalos tanácsadója a politikusnak és nem mellesleg a Bush család közeli barátja.

Baker nemrég egy new york-i konferencián kifejtette: csalódott Benjamin Netanjahu viselkedése miatt, ami a két ország közötti konfliktusok megoldását illeti. Szerinte az izraeli miniszterelnök szavai és cselekedetei nem fedik egymást. Jeb Bush szóvivője útján közölte: tiszteli Bakert, de nem ért egyet a véleményével. A volt kormányzó támogatása töretlen Izrael és Benjamin Netanjahuval kapcsolatban. Hangsúlyozta: mindenkinek az az érdeke, hogy a térség békéjének elérése érdekében zökkenőmentes legyen a két ország együttműködése. Ted Cruz szenátor, aki nemrég jelentette be, hogy indulni fog 2016-ban a republikánus elnökjelöltségért, egy texasban elmondott beszédében szintén kifejtette, hogy Izrael mellett áll.

Bush sokáig volt Florida kormányzója és igen aktív és közeli kapcsolatot ápolt a helyi zsidó közösséggel. Különösen kormányzói irodájának székhelyén, Tallahassee-ban, Oirechman Shneor rabbival, a város chabad kiküldöttjével és egyetlen ortodox rabbijával.

                                               

 Kép:

Jeb Bush: I disagree with James Baker’s critical comments on Israel

Jeb Bush said he disagrees with critical comments on Israel made by former Secretary of State James Baker, his unofficial foreign policy adviser. Baker, a close friend of the Bush family, said at the liberal group J Street ‘s conference on Monday night that he was „disappointed” with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu’s attitude toward a two-state solution.