Az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériuma azzal vádolja a Kuwait Airwayst, hogy törvénytelenül diszkriminált egy izraeli utast. Már az online jegyfoglaláskor kiszűrik az izraelieket, mert a cég szerint ezt náluk Kuvaitban törvény írja elő.

Az ügy 2013-ra nyúlik vissza, amikor egy izraeli állampolgár, bizonyos Eldad Gatt jegyet akart váltani a New Yorkból Londonba tartó járatra, ám ezt elutasította a légitársaság – írja az AP hírügynökség. Az utas emiatt a minisztériumhoz fordult, jelezve nekik, hogy a légitársaság online jegyfoglaló rendszere már eleve szűri az izraeli útlevéllel rendelkezőket – olvasható a forward.com-on.

A minisztérium jogi osztályának illetékese múlt hónapban egy levelet küldött a kuvaiti légitársaságnak, amiben figyelmeztette őket arra, hogy a hatályos amerikai törvények szerint ilyet nem tehet csinálni. Az AP idézi a közlekedési tárca vezetőjét, Anthony Foxxot is, aki kifejtette: „bármely légitársaságnak, amelyik az USA-ban kíván működni, tudnia kell, hogy semmiféle diszkriminációt nem tűrünk el.”

A Kuwait Airways arra hivatkozik, hogy Kuvaitban törvény tiltja az üzletkötést izraeli személyekkel vagy cégekkel. Az amerikaiak nem fogadják el ezt a magyarázatot, ez ugyanis nem írhatja felül az ő törvényeik betartását a saját területükön. A kuvaitiaknak 15 napjuk van érdemben reagálni az amerikai minisztérium megkeresésére, ellenkező esetben büntetésre számíthatnak.

Kép: wikipedia

 

Megszakítás