Az új applikáció naponta küld emlékeztetőt az ómerszámlálásról, de még többet is tud ennél.

Az ómerszámlálás talán az egyik legnehezebben betartható micva: estéről estére, egyetlen nap kihagyása nélkül kell minden nap eggyel többet számolnunk peszách második estéjétől kezdve egészen sávuotig. Amellett, hogy észben kell tartanunk 49 egymást követő napon keresztül, hogy számolni kell, a számolónak hangosan ki is kell mondania az adott este sorszámát, valamint az annak megfelelő kabalisztikus formulát. Erre sort kell kerítenünk az est beálltával, de pótolhatjuk egészen a következő naplemente előttig.

A Chabad.org applikációfejlesztéssel foglalkozó csapata újszerű utat talált az ómerszámlálás megkönnyítésére, mely a napi emlékeztetők mellett azt is megmondja a felhasználónak, hogy mennyi ideje maradt még az aznapi számolásra.

A héber és angol nyelven elérhető applikáció személyre szabható, és figyelembe veszi a felhasználó korábbi számolásait is, hogy aztán a megfelelő szöveget küldhesse el az adott személynek. A háláchá szerint ugyanis az, aki egy nap kihagyja a számolást, már nem mondhatja a továbbiakban a megfelelő áldást abban az évben, hanem áldásmondás nélkül számolja tovább a napokat.

A naponkénti számolás mellett az applikációhoz tartozik Tzvi Freeman rabbi „napi meditációja”, mely az egyes napokhoz kapcsolt kabalisztikus-misztikus szféráknak felel meg, valamint a Chabad.org számos, a témához kötődő, ismeretterjesztő írása is elérhető rajta keresztül. Azok számára, akik még éppen csak ismerkednek a héber nyelvvel, olyan segítőprogramot illesztettek az applikációba a fejlesztők, mely szóról szóra megvilágítja a szöveg szavait, ahogyan a felhasználó hangosan felolvassa azokat, így nyújtva támaszt a héber szöveg olvasásának gyakorlásához.

Dov Dukes vezető fejlesztő elmondta, hogy az applikáció technológiájának alapját a Chabad.org “Torah Trainer”-je adta, melyen mára mind az 54 tórai hetiszakasz megtalálható háftárákkal, illetve a felolvasás előtt és után mondott áldásokkal. Az „Omer counter” csatlakozik a nemzetközi Chabad.org csapat által kifejlesztett, ingyenesen letölthető applikációk sorához, melyeknek közös vonása, hogy a zsidó tudást és bölcsességet eljuttassák a felhasználókhoz.

Meir Simcha Kogan rabbi, a Chabad.org vezérigazgatója elmondta: „A zsidó közönségnek szánt applikációk fejlesztési lehetőségei gyakorlatilag végtelenek, mi pedig elhatároztuk, hogy beteljesítjük bőkezű partnereink álmát, és a lehető legjobb technikákat és legmagasabb színvonalat állítjuk a zsidó öntudat és vallásgyakorlat megerősítésének szolgálatába.”

Forrás: crownheights.info