Korábban már beszámoltunk az Újlipótvárosban megnyíló új zsinagógáról és közösségi térről, a Zsilipről. Az első lépések már meg is történtek – a központ vezetői, Glitzenstein Sámuel rabbi és felesége, Sosi átköltöztek a 13. kerületbe. A hanukakor tartott lakásavató után megkezdték a közösségépítő munkát is.

Egyelőre a központ feletti lakásuk ad otthont most induló programjaikkal. Elsőként Glitzenstein rabbi kezdett szerda esténként tanítani: finom vacsora mellett a hetiszakasz kapcsán felmerülő, napjaikban is meghatározó témákról zajlik a beszélgetés. József álma kapcsán például arról, van-e jelentősége álmainknak, hordoznak-e próféciát. Más alkalommal az ismert midrás alapján – mely szerint az egyiptomi rabságban hatosával születtek a zsidó kisbabák – a zsidó vallás és a gyerekvállalás témájáról volt szó.

Glitzenstein Sosi nők számára szervez kéthetenként összejövetelt. A februárban induló programsorozat minden második alkalma Ros Chodes (újhold) ünnepség lesz, melyen a tanulás mellett különleges témákra számíthatunk, mint pl. közös bárcheszsütésre.

Mindezek mellett a házaspár igyekszik a lehető legtöbb környékbelivel felvenni a kapcsolatot. Ennek részeként havonta, az épp közeledő ünnep kapcsán, ajándékcsomaggal keresik majd fel az újlipótvárosi zsidó családokat. Így például a közelgő Tu BiSvát alkalmából gyümölcs csomaggal kedveskednek majd.