Vekerdy Tamás népszerű pszichológus, író, pedagógus, újságíró, a magyarországi Waldorf mozgalom egyik vezetője, az iskolázás szabadsága Európai Fórumának közép-európai szóvivője, az Eötvös József Szabadelvű Pedagógiai Társaság elnöke, a Magyar Művelődési Társaság elnökségi tagja volt vasárnap a Hanna Klub vendége. A közismert szakember nevére a termet zsúfolásig megtöltötték az érdeklődő hölgyek elsősorban anyukák ás nagymamák.

A vendégek bemelegítésképpen egy az őszi zsidó ünnepek szimbólumairól szóló játékban vehettek részt, amelynek során minden asztalon egy tárgyat helyeztek el, amelyről kártyalapok segítségével ki kellett találni, milyen ünnepi szimbólumot hordoz a halacha és milyet a kabbala szerint. A játék után Jakal Miri újévi dalokat adott elő, és közönséget is megénekeltette a „Szól a kakas már”című dallal.

Vekerdy Tamás előadására több mint kétszázan voltak kíváncsiak. A tanár úr közérthető, színes, néhol jellegzetesen ironikus előadásmódjával a kisgyermekek dilemmáiról, a kisiskolások szorongásairól és a kamaszkori nyegleség okairól beszélt. De mindenekelőtt az édesanyákról és a nagymamákról szólt, akik közül a jelenlévők nagyokat nevetve ismertek magukra mondatai hallatán.

„Ne akarjunk tökéletes anyák lenni – tanácsolta a jiddishe maméknak a szakember -, nem is tudunk azok lenni, Ne szorongjunk, ne görcsöljünk emiatt. Éljünk úgy, mintha többé-kevésbé normális emberek lennénk. Az élet nehéz, és a legjobb, ha együtt küzdjük magunkat végig rajta a gyerekeinkkel. Nem tökéletesnek, nem zseniálisnak kell lenni, hanem jelen kell lenni, amikor lehet, amikor kell.”

Bár Vekerdy tanár úr előadása csak 40 percig tartott, utána még ugyannyi ideig faggatták őt a hölgyek kérdéseikkel, problémáikkal, sőt még az este végeztével is állta a privát kérdések rohamát.