Az egymillió dolláros jutalommal járó „zsidó Nobel-díjat” a nők egyenjogúságért folytatott küzdelméért kapta az elismert színésznő.

A Genezis Alapítvány tegnap jelentette be a hírt, hogy idén Natalie Portman nyeri a rangos elismerést. Az egymillió dolláros jutalommal járó Genezis-díjat korábban olyan hírességeknek ítélték oda, mint Itzhak Perlman, Michael Bloomberg és Michael Douglas.

Az elismerés hivatalos leírása szerint a Genezis-díjat olyan személyiségek kapják, akik szakmai teljesítményükkel és a zsidóság értékeihez való ragaszkodásukkal a zsidóság új generációit inspirálják.

„Nathalie karizmatikus jelenléte a mozivásznon milliók szívét érintette meg. A tehetsége, a társadalmi ügyek iránti elkötelezettsége és a zsidó gyökereihez való ragaszkodása csodálatot váltanak ki. Nathalie megtestesíti a zsidó emberek értékeit és a zsidó személyiség lényegi jellemvonásait: a kitartást és a kemény munkát, a kiválóságra törekvést, az intellektuális kíváncsiságot, és az őszinte vágyat arra, hogy a világot jobb hellyé tegyük.” – közölte Stan Polovets, az alapítvány elnöke és társalapítója, hozzátéve, hogy Natalie Portman zsidó fiatalok millió számára jelent példaképet világszerte.

A The Times of Israel tudósítása szerint az elismeréssel együtt járó pénzösszeget Natalie Portman a női egyenjogúság megvalósulását elősegítő programokra fordítja majd.

Az izraeli születésű, de gyerekkorában Amerikába költöző és ott ismertté váló színésznő a díjat jövő nyáron veheti át a Jeruzsálemben megrendezett ünnepségen.

zsido.com

Kép: JTA

Megszakítás