250 méter magas „naptornyot” építenek a Negev sivatagban, ami Izrael áram fogyasztásának 2 százalékát állítja majd elő. Az Ashalim erőmű a világ 5. legnagyobb ilyen jellegű létesmítménye lesz. Az előállítás költségei meghaladják a 3 milliárd sékelt.

Izraelben az energia csupán 2%-a származik megújuló forrásokból, szemben az EU 22%-os átlagával – a Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint. A vízgazdálkodás kivételével (a szennyvíz 80 %-át hasznosítják) Izrael lemaradt ebben a versenyben. Hiába található az izraeli házak egy részének tetején napkollektor, ha ennek a vízen melegítésén kívül más hasznát nem veszik. Izraelben emiatt jelentős energiaimportra szorul. A beruházásnak az az egyik célja, hogy csökkentsen az ország energiaimport-függőségén, valamint szép lassan szeretnék környezetbaráttá változtatni az energiatermelést. Az a terv, hogy 4 év múlva az energia termelés 10 %-át megújuló forrás fedezze.

A naptorony

 Az optimista célkitűzéshez az egyik lépés a Naptorony felépítése a Negev sivatagban, ami 121 megawatt áramot képes termelni, ami mintegy 2 %-át jelentheti az országos energia felhasználásnak.  A létesítményben a legmodernebb, ún. CSP (Concentrating Solar Power) technológiát alkalmazzák. A számítógépek által vezérelt tükrök segítségével (az Ashalim esetében 50 ezerről beszélünk) irányítják a napsugarakat egy központi torony felé, amely a napsugarak hatására kb. 540 fokra fog fölmelegedni.  

al15_12_23_4434

A kivitelezést a Bright Source Energy vállalja a General Electrics-szel és a NOY Infrastucture & Energy Investment Funddal együttműködve. A cég honlapja szerint az építkezés ezer munkahelyet teremet, 120 ezer otthon áramellátását oldja meg, és 110 ezer tonna széndioxid kibocsátását helyettesíti.

Kérdés, hogy mi lesz az erőmű 3,15 km2-es területe felett átrepülő madarakkal. A tervezők azt ígérik, hogy ragadozók hangjával riasztják majd el őket.