A tfilin-stand bezárására köteleztek egy chábád rabbit Tel-Avivban, hat héttel azután, hogy Herzliában is megtiltották, hogy az utcán a járókelőknek segítsenek felvenni az imaszíjat.

Ahogy arról korábban írtunk, a tfilin-kampányt nem sokkal a hatnapos háború kitörése előtt (1967) indította útjára a Rebbe. Arra kérte híveit, hogy minél több zsidó férfira tegyenek tfilint, és fordítsanak különösen nagy figyelmet az izraeli hadsereg katonáira. “S látják a föld minden népei, hogy az Örökkévaló nevével neveztetsz, és félnek majd tőled.“ (5Mózes 28:10). A Talmud magyarázata szerint ez a mondat a tfilinre vonatkozik.  A Rebbe tanítása szerint a tfilin micvája különösen nagy védelmet jelent a zsidó nép számára. Azóta a Chábádhoz tartozó férfiak Izrael egész területén és sok más országban végzik ezt a szolgálatot.

Tel-Aviv önkormányzatának egyik illetékese felszólította a chábád rabbit, hogy számolja fel a standját, mert nincs rá engedélye – olvasható az israelnationalnews.com cikkében.

Még szeptemberben Herzliában 736 sékelre (nagyjából 55 ezer forintra) büntettek meg egy másik chábád rabbit, hasonló indoklással, ami nagy felháborodást váltott ki. A helyi Chábád egyik vezetője azt mondta: hihetetlen, hogy a világ számos pontján, New Yorktól Moszkváig mindenhol szabadon végezhetik ezt a szolgálatot, csak éppen Izraelben nem.

Herzlia polgármestere végül levélben kért elnézést a történtek miatt, mégpedig az egykori Rebbének címezve sorait, akit nagyon tisztel és még áldást is kért magának.

Tel-Aviv önkormányzata még nem reagált a történtekkel kapcsolatban.

 

Kép: chabad.org