Árnyékot ad és wifit.

A Nevers városában telepített különleges fa a napfényt alakítja át elektromossággá, lehetővé téve az arra járóknak, hogy feltöltsék a telefonjukat vagy internetezzenek vagy egyszerűen csak élvezzék az árnyékot a melegben. A Loire-menti kisvárosban Európában elsőként kísérleteznek az izraeli Sologic cég által kifejlesztett technológiával.

A Sologic egy megújuló energiával foglalkozó, izraeli vállalat. Forradalmian új e-fájuk okostelefonok és egyéb elektronikus eszközök töltőjeként szolgál, és ingyen wifihez is juthatnak általa az interneten szörfözni vágyók. A fa napi hét kilowatt áramot termel, és éjjel-nappal képes az áram leadására. Formáját, melyet egy izraeli művész, Joáv Ben-Dov tervezett, az Izrael sivatagos részein, illetve az afrikai szavannán is honos akáciafa inspirálta. A felhasznált anyagok: fémcsövek és temperált üvegelemek biztosítják, hogy az e-fa a legszélsőségesebb időjárási körülményeket is túlélje.

Az e-fa az elektromos áramon kívül vizet és fényt is szolgáltat. Első prototípusát Izraelben mutatták be 2014-ben, majd egy évvel később a párizsi klímakonferencián láthatták először a résztvevők az első működő modellt. Azóta mintegy tíz izraeli és amerikai városban „ültettek” napenergiával működő fát, és Franciaország mellett Kína felé is szeretnének terjeszkedni.

Forrás: TOI