Izraelben napelemeket tettek az izraeli parlament, a Kneszet tetejére, hogy napenergiával fedezzék a parlament áramszükségletének legalább egy részét.

A Kneszet szóvivői irodájának bejelentése szerint a tetőre szerelt ezerötszáz napelem a világ legnagyobb, országgyűlési épületen elhelyezett napelemegyüttese.

A tetőn megtermelődő energia az épület szükségletének tíz százalékát fogja fedezni, és bevezetnek más takarékossági intézkedéseket is az energiaszükséglet csökkentésére a „zöld Kneszet projekt” keretében – írta a Háárec című újság honlapja.

Takarékos égőket szerelnek fel, javítják az ablakok szigetelését, a munkanap végén automatikusan lezárják a törvényhozók számítógépeit és a klímaberendezésekben kicsapódó vizet felhasználják az épület kertjének locsolására.

A papírfelhasználást is megpróbálják mérsékelni, a gazdasági bizottság már tavaly május óta csak elektronikus úton küldi szét a törvények első és második olvasatának anyagait, és november óta csatlakozott ötletükhöz a belügyi és a környezeti bizottság is.

Az összes változtatás együtt várhatóan harmadával csökkenti 2015 végéig a Kneszet villanyszámláját, de a tavaly indult kezdeményezés távlati célja, hogy hosszú távon önfenntartóvá váljék az izraeli országház.

„Valóságos forradalom zajlik a szemünk láttára. Ez nemcsak az energia megtakarításának forradalma, hanem fordulópont a környezeti tudatosságban is, amit folyamatosan támogattunk az előző két évben” – jelentette ki Juli Edelstein, a Kneszet elnöke a napelemek vasárnapi felavatásakor.

(MTI)

Megszakítás