Jó hír azoknak, akik hisznek a feltartott kéz védelmező erejében: a nemrégiben kihirdetett Emoji 14.0 sokféle újdonsága mellett izgalmas újítást tartogat számunkra, érkezik ugyanis a hámszá emodzsi – osztotta meg a hírt a Kveller. A kis kék kéz közepén nyitott szem figyel a világba, a célja az, hogy távol tartsa a szemmel verést, a „rossz szemet” (héberül ájin hárá). Az ájin hárá gondolata mögött az a hit búvik meg, hogy valaki vagy valami képes arra, hogy a puszta nézésével ártson másoknak.

Így néz ki az új képecske:

A hámszá természetesen nem kizárólag a keleti zsidók szimbóluma, bár igen valószínű, hogy az iszlámmal való szoros érintkezés hatására került át ez a jelkép a zsidóságba.

Sokszor Mirjám vagy Fatima kezeként hivatkoznak rá – előbbi Mózes nővére volt, utóbbi Mohamed lánya – és az elmúlt évszázadokban a zsidó, a keresztény és az iszlám néphitben is megtalálható mint rosszat elhárító amulett, valamint termékenységi szimbólum.

A hámszá egyik legelső és legnagyszerűbb ismert megjelenési formája a spanyolországi Alhambra erőd Puerta Judiciaria (Az igazságszolgáltatás kapuja) nevű kapuján található. A jelkép, mely szimmetrikusan vagy természetes módon elrendezett ujjak (előbbi esetben kisujj helyett is hüvelykujjat mutat a hámszá) között, a tenyérben nyitott szemet jelenít meg, igen népszerű a szfárádi zsidók körében. Az esküvőt megelőző henna szertartás keretében például, amikor hennából készült festékkel díszítik ki a menyasszonyt és az ünnepségen résztvevőket, a menyasszony nyakában – élete egyik legnagyszerűbb és leginkább meghatározó napján – gyakran lóg ez a jelkép a szemmel verés elkerülése érdekében.

Neve, a hámszá is az „öt” jelentésű arab szóból származik.

A hámszá az alkalmazott művészet kedvelt zsidó vonatkozású díszítőeleme, használják például nyakláncként, kulcstartóként vagy mezuzákra festve, hogy ezzel tartsák maguktól távol a rosszat, illetve hozzanak maguknak jó szerencsét.

Előfordul, hogy a tenyér közepébe nem szemet, hanem halat rajzolnak, mivel a Talmudban (Bráchot 55b) az áll, hogy a halak védve vannak a szemmel veréstől, mivel az egész testüket körülölelő víz megvédi őket. Ugyanezt a védelmet szolgálja a legtöbbet használt szín, az ég kékje.

A babonákat kedvelő zsidóknak egyébként eddig sem kellett teljesen nélkülözniük egyes fontos jelképeket, például ezt:

A koncentrikus köröket a rossz szem (ájin hárá) jelzésére használják. Az alábbi jel pedig többek között a „pfu-pfu-pfu” jelzésére szolgál, ami olyan, mintha háromszor köpne valaki (általában csak jelképesen, a fenti hanghatások közepette), hogy ezzel tartsa magától távol a rosszat és az ártó gondolatokat.

Az új hámszá emodzsi 2021 végén vagy 2022 elején csatlakozik ehhez a kínálathoz, már nem kell sokáig várni rá. Nem is tudjuk hogyan lehetett eddig élni nélküle. Felkészül: bárhesz.

 

Borítókép: Pixabay

 

A spanyol zsidóság története

 A spanyol zsidók kiűzetésekor mintegy háromszázezer szefárd zsidó élt Kasztíliai Izabella és Aragónai Ferdinánd spanyol királyságában. Őseik az i. sz. 1. századtól telepedtek le, tehát nagyon mélyen gyökerező, igen gazdag közösséget alkottak. Először a XIII. század közepén merült fel az igény a hispániai zsidóság áttérítésére: Sevilla 1248-as kapitulációja folytán Granada kivételével majdnem egész Hispánia keresztény … Olvass tovább