A Nyugati téren jubileumi, 20. alkalommal rendez hanukai gyertyagyújtást az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH). A harmadik napi gyertyagyújtáson Dr. Latorczai Csaba államtitkár és Fülöp Attila helyettes államtitkár is részt vett. Mindketten kiemelték a zsidó-keresztény hagyományok megőrzésének fontosságát, melynek része a Hanuka nyílt megünneplése is, amely az EMIH-nek köszönhetően mára szerves része lett közös kultúránknak. Az izraeli, a német, a francia és az USA diplomáciai testületeinek vezetői is képviseltették magukat ezen a napon, a fény ünnepén a Nyugati téren.

Hanuka a fény ünnepe, a szabadságharcos Makkabeusokra emlékezés időszaka, akik győzelmet arattak a szír-görög megszállók felett. Az ünnepség harmadik napján, 18:00 órakor, akárcsak az eddigi két este megtelt a belvárosi tér. Ezen a napon Oberlander Báruch, a Budapest Ortodox Rabbinátus és a Chábád Lubavics irányzat magyarországi vezetője elmondta: A zsidóságban, ha egy micvát, parancsolatot többször is megteszünk, az nem csupán ismétlés. Azt is jelentheti, hogy nagyon is szükség van rá, sőt minden nappal egyre fontosabb és fontosabb: ez a hanukai gyertyagyújtásra is tökéletesen igaz, hisz minden nap egyel több gyertyát lobbantunk lángra. Az embereknek is mindig előre kell haladnia, nem pedig stagnálnia, hiszen ami tegnap még jó volt, ma már nem biztos, hogy ideális. Ha mindenki tesz egy lépést előre, tesz valamit a közösségéért, aztán még egyet és egyet így tovább, akkor ezzel a fénnyel legyőzhetjük a sötétséget.”

Dr. Latorczai Csaba, társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár is felszólalt, és megköszönte, hogy a Miniszterelnökség nevében felkérést kapott a mai eseményre. Mint beszédében kiemelte: „A fény beragyogja a világot, a fény, ami a hitet, megmaradást és jóságot jelent ezen hideg téli estéken is, vidámmá teszi szívünket. A forrongó világban, az identitásválságban lévő, önmagát kereső Európában megmaradásunk alapját a zsidó keresztény értékek jelentik, akkor is, ha ezt Európában sokan megkérdőjelezik ezeket, és gyengítik az önazonosságtudatunkat. A kárpát-medencei magyarság viszont rendelkezik azzal a szilárd gyökérzettel, ami ahhoz szükséges, hogy felvegyük a küzdelmet a világban tapasztalható kihívásokkal szemben. Elmondhatjuk, hogy hazánk Európa egyik legbiztonságosabb országa, ahol mindenki félelem nélkül ünnepelhet, hitétől, vallásától, meggyőződésétől függetlenül Nyolc napon át a világosság fénye ragyogja túl a sötétséget: engedjük ezt a fényt magunkhoz is közel, hallgassuk meg egymás közösségeiben a különbségeket, de ismerjük fel a hasonlóságokat is, melyek összekötnek bennünket.”

Fülöp Attila, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár elmondta: „Tegnap pont Szabadkán volt szerencsém megtekinteni azt a szétlőtt zsinagógát, mely építészetében és hagyományában is egészen egyedülálló volt, és melynek felújítása hamarosan befejeződhet. Jelenleg Európában sokan feladni látszanak a zsidó keresztény értékeket, melynek ez a zsinagóga is részese. Fontos, hogy védjük szakrális építményeinket, újítsuk fel őket, és legyünk figyelemmel azokra az emberekre is, akik ragaszkodnak ahhoz a hitükhöz, melyet szüleiktől, nagyszüleiktől, dédszüleiktől kaptak. A Hanuka is egy ilyen régi hitet visz tovább, és külön öröm, hogy az EMIH-nek köszönhetően már 20 éve olyanok is megismerkedhetnek ezzel a hittel, ezzel a hagyománnyal és ünneppel, akik eddig nem ismerték azt.”

Yossi Amrani, Izrael Állam nagykövete rövid beszédében emlékeztetett a hanukai ünnep történelmi részleteire, majd elmondta, hogy a modernkori Izrael állam fennállásának 70. évfordulóján különösen jelentős ez az esemény. A nagykövet megemlítette, hogy az USA elnökének pár napja tett bejelentésének nagy jelentősége van, és ünnepelhetjük, azonban meglepődnünk nem kell rajta, hiszen hiába van erről sok vita világban, Izrael fővárosa mindig is Jeruzsálem volt.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével David Kostelancik, az USA Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, Éric Fournier, a Francia Köztársaság nagykövete, Volkmar Wenzel, a Német Szövetségi Köztársaság nagykövete, és Jávori Ferenc, Fegya, a népszerű zenész is. A gyertyagyújtás közben Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija mondta el a hanukai áldást a harmadik nap estéjén.