„Toleráns, érdeklődő közönséget szeretnénk építeni.” – nyilatkozta a zsido.com-nak Fishcer Iván nemrégiben a Zsinagógakoncertek sorozatról. Az EMIH és a Fesztiválzenekar közös programjának keretében ezúttal Mezőcsáton, Pápán és Nagykanizsán ajándékozták meg ingyenes koncerttel az érdeklődőket.

A színültig telt pápai zsinagógában Köves Slomó rabbi arról beszélt, hogy az épület és környéke minden szempontból a magyar zsidóság történelmének lenyomata. Az 1846-ban átadott zsinagógát a neológ mozgalom vezéralakja, Lőw Lipót rabbi avatta fel. Hazafias beszédeiben a forradalomban való részvételre buzdított ’48-49-ben, és ünnepi imával köszöntötte a Habsburg-ház trónfosztását.

zsinikoncert2

A neológnak épült, de később ortodoxként funkcionáló zsinagóga közvetlen közelében még két másik imaház is működött, leképezve a hitközségek közötti szakadást. Köves rabbi kitért arra az érdekes háláchikus vitára is, amely a Tóra-olvasó asztal, a bima kapcsán alakult ki: ezt ugyanis a neológ zsinagógákban keresztény mintára az épület elején helyezték el, holott a zsidó hagyomány szerint annak az épület közepén van a helye, hogy a közösség tagjai körülvehessék. Amikor a pápai zsinagóga újra a hagyományos irányba fordult, rabbinikus döntés alapján egy padsort helyeztek a bima elé, így oldva meg a problémát.

Az érdeklődők betekintést nyerhettek a pápai haszidok életébe is, Köves rabbi érdekes történetekkel szemléltette Grünwald Jakab rabbi életét és munkásságát, aki 1929-től vezette a pápai haszid közösséget.

„Ott állnak ezek az elhagyott zsinagógák Magyarországon, rengeteg kisvárosban, faluban, a helyi lakosok elmennek előttük nap mint nap.” – ismertette a koncertek ötletét Fischer Iván – „70 év után, tudják vajon, hogy mi ez az épület? Nagyon keveset tudnak róla, szerintem sokan nem is látták a falakat belülről. És akkor megszületett ez a nagyon szép ötlet, hogy adunk egy koncertet a városokban, behívjuk az embereket, a helyi lakosokat a zsinagógákba.”

Mindhárom helyszínen hatalmas sikert aratott és teltházzal ment a műsor, melynek részeként a helytörténeti előadáson kívül a Budapesti Fesztiválzenekar ajándékkoncertjét hallgathatták meg a környék lakói. Az egy órás program után flódnival kínálták a résztvevőket.

SZS