Az argentin zsidó közösség felháborodásának adott hangot, miután kiderült, hogy a hamarosan forgalomba kerülő, új 5000 pesós bankjegyen egy olyan orvos arcképe lesz látható, aki nyíltan szimpatizált a nácikkal, sőt, még Mengele rabokon végzett kísérleteiről is elismerően szólt.

Az argentin jegybank az országban eluralkodott gazdasági válság miatt döntött az új, nagy címletű bankjegy bevezetése mellett, melyről az egykori egészségügyi miniszter, Dr. Ramon Carillo tekint az emberekre. Az így nemzeti példaképnek is állított orvos ábrázolása miatt a zsidó közösség mellett az izraeli nagykövet, Gálit Ronen is felemelte a szavát.

“Amikor a holokauszttal kapcsolatban azt mondjuk, hogy ’soha többé’, akkor nem emlékezhetünk meg egy olyan személyről, aki szimpátiával tekintet erre az ideológiára” – írta a nagykövet spanyol nyelvű Twitter-üzenetében.

Ronen bejegyzését nem hagyta szó nélkül az orvos unokája, az azonos nevet viselő Ramon Carillo. Válaszüzenetében megosztotta annak a plakettnek a fényképét, mellyel 1954-ben Joszef Szerlin, izraeli egészségügyi miniszter ajándékozta meg nagyapját. „Örülnék, ha megtudhatnám, hogy erről mi a véleménye” – írta Carillo.

Izraeli kollégája mellett a brit nagykövet, Mark Kent is rosszallását fejezte ki az ügy kapcsán. „A nácizmus a XX. század leggonoszabb eszméje volt, mely a holokauszthoz és ártatlanok millióinak halálához vezetett. Nem lenne szabad senkit ünnepelnünk, akinek köze volt ehhez a szörnyűséghez” – jelentette ki Kent.

A tiltakozókhoz csatlakozott Sergio Pickholz, az Argentin Cionista Szövetség vezetője, Claudio Abruch, a holokauszt múzeum tiszteletbeli elnöke, továbbá a Simon Wiesenthal Központ argentínai irodája.

„Amellett, hogy Hitler rajongója volt, Carillo olyan náci orvosoknak nyújtott menedéket, akik Buchenwaldban működtek, valamint lehetővé tette a számukra, hogy homoszexuális embereken folytassák a kísérletezést. Határozottan elítéljük, hogy egy ilyen személyre esett a választás, aki az ország legnagyobb címletű bankjegyről hoz szégyent Argentínára” – áll a Wiesenthal Központ közleményében.

 

zsido.com

Forrás: Ynet