Doris Schott-Neuse levélben kért bocsánatot egy zsidó férfitól, amiért felmenői egykor a családjától elkobzott házba költöztek.

Bocsánatkérő levelet kapott nemrég a New Jersey-ben élő  Peter Hirschmann, akinek családját nácik űzték el Németországból a második világháború idején. A férfi annak a náci-szimpatizáns családnak a leszármazottjától kapott üzenetet, amely egykor az elkobzott nürnbergi lakásba (képünkön) költözött – számolt be a történtekről a Jewish Telegraphic Agency.

A ma 92 éves Hirschmann gyermekkorát a nürnbergi Eichendorffstrasse 15. számú lakásban töltötte; majd a náci hatalom elől 14 éves korában testvérével együtt szülei Angliába küldték. Később, a család újraegyesülése után a New York közeli Newarkba költöztek.

Schott-Neuse a levelében azt írja, hogy az elkobzott lakásba az ő felmenői költöztek, édesanyja a házban nőtt fel. Miután a nácik elvették a zsidó család otthonát, az nem sokkal később már Schott-Neuse nagyapjának tulajdonát képezte. A hölgy nagynénje az 1970-es években végül eladta a lakást.

Doris Schott-Neuse levelében azt írta, „mélyen szégyelli” mindazt, amit felmenői tettek a férfi, a családja és annak barátai, valamint a nürnbergi zsidó közösség ellen. Beszámolója szerint a történtekre azt követően jött rá, hogy egy 2009-es újságcikkben olvasott Hirschmann történetéről, aki az 1980-as években látogatást tett feleségével és három gyermekükkel egykori otthonának épülete előtt.

„45 éves vagyok most, és szégyellem, hogy sosem néztem korábban utána a családom náci múltjának” – hangsúlyozta Schott-Neuse, aki őszintén leírta: az iskolában sokat hallott a holokausztról, de annak szálait sosem kötötte össze saját családjával. „Úgy tűnik, mi – a bűnösökké lett férfiak és nők unokái – csak most tesszük fel a nehéz kérdéseket arról, hogyan járultak hozzá aktívan felmenőink nemcsak a háború, hanem a Soá szörnyűségeihez is”.

Hirschmann válaszában megnyugtatta Schott-Neusét, akinek azt írta, „nem terheli felelősség” a nőt mindazért, ami vele, családjával és otthonukkal történt. „Miközben sosem felejtem el a múlt tanulságait, mindig előre nézek és nem hátra” – írta Hirschmann. „Remélem, Ön is így fog tenni” – tette hozzá a férfi válaszlevelében.

zsido.com

Kép forrása: New Jersey Jewish News