Az eset miatt szégyenkező tanárok pólók árusításával gyűjtöttek adományt az auschwitzi múzeumnak.

Nem hagyták szó nélkül diákjaik tettét azok a tanárok, akik megbotránkoztak azon a ballagási fotón, amin a wiscosini Baraboo iskola hallgatói náci karlendítéssel pózoltak.

Az intézmény tanári kara azt követően kezdett adománygyűjtő akcióba, hogy az iskolakerületi vezetők a diákok felmentéséről döntöttek – a szólásszabadságra hivatkozva. Az ügy kapcsán az Auschwitz-Birkenau-i Emlékmúzeum is nyilatkozatot adott ki, és amellett, hogy elítélték a történteket, felajánlották, hogy segítenek az amerikai állam diákjainak oktatásában.

Az eset miatt szégyenkező tanárok végül önkéntes akció keretében pólógyártásba fogtak. A ruhákra a következő feliratokat írták: „Nincs helye a gyűlöletnek. Ebben az osztályteremben. Ebben az iskolában. Ebben a közösségben. Ebben az államban. Ebben az országban. Ezen a világon.”.

Összesen 180 póló eladásával 2 100 dollárt tudtak összegyűjteni – derül ki a The Jewish Telegraphic Agency írásából.

Kari Nelson, az iskola oktatási egyesületének elnöke nyilatkozatában azt mondta: mindent megtettek annak érdekében, hogy némiképp sikerüljön jóvátenni az ügyet, ezért továbbra is szeretnék folytatni a pólók árusítását.

zsido.com