A terv a romániai Karánsebes zsidó közösségétől származik. A zsinagóga mögött épülne meg a központ, ami kulturális, oktatási és vallási célokat is szolgálna.

A város a történelmi Bánság (vagy Bánát, magyarul mind a kettő használatos) északi részére esik, Temesvártól 100 kilométerre délre. A 300 négyzetméteres létesítmény a tervek szerint fotók, dokumentumok és más levéltári anyagok, valamint tárgyak bemutatásával emlékezne a térség zsidóságára – derül ki a jewish-heritage-europe.eu beszámolójából.

A projekt vezetője Carmen Neumann lett, a zsidó közösség tagja, aki egy helyi múzeum munkatársa. A műemlékvédelmi portálnak Florin Damian Schwartz, a zsidó közösség elnöke pedig arról beszélt: a zsinagógában eddig is olyan rendezvényeik voltak, amik vallási és kulturális célokat szolgáltak.

A múzeum minimalista stílusban épül, nem lesz magas, nem rivalizál a tornyos zsinagógával – derül ki a beszámolóból. A teljes beruházást 110 ezer euróra becsülik.

Az első zsidók 1750-ben telepedtek le a városban, a díszes zsinagógát 1894-ben adták át, akkoriban 250 főt számlált a közösség. A bánsági zsidók zömében túlélték a holokausztot, de később meredeken csökkent a számuk. A rendszerváltás után a Tóratekercs Bukarestbe került, megszűnt a zsidó közösségi élet, a zsinagóga az önkormányzaté lett.

2014-ben pezsdült fel újra az élet, köszönhetően néhány aktív embernek, a zsinagóga üzemeltetését is visszavették.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu