Izgalmas vállalkozásba kezdett a Kelet-poroszországi Zsidók Történelmi és Kulturális Egyesülete az Oroszországhoz tartozó enklávéban – írja a Jewish Heritage Europe. A helyi zsidóság történetét bemutató múzeumnak a Kalinyingrádban (az egykori Königsbergben) található Új Zsinagóga ad majd otthont.

Az eredeti Új Zsinagóga a Kristályéjszakán elpusztult, ám pontosan 80 évvel később, 2018 novemberében felszentelték az új épületet, amely a pontos másolata a hatalmas kupolával ékesített zsinagógának.

Tavaly tavasszal az egyesület bejelentette, hogy a projekt első szakaszát a német állam finanszírozza. A múzeum a kelet-poroszországi zsidók történetét fogja elmesélni ezen a különleges helyen, amely az idők során mindig is kapcsolódási pont volt Kelet és Nyugat között. „Több mint húsz éve a kelet-poroszországi zsidók leszármazottai a világ minden tájáról osztanak meg velünk történeteket és mutatják meg családi albumjaikat, valamint számos ország levéltáraiban találtunk dokumentumokat.” – olvasható az egyesület honlapján. 

A múzeum a holokauszt áldozatainak is emléket állít majd.

Fotó: Wikipédia

Zsinagógát avattak Kalinyingrádban

Csaknem 80 évvel azután, hogy a Kristályéjszaka elpusztította az akkor még Kelet-Poroszországban álló zsinagógát, nemrég átadták a szinte pontosan rekonstruált új épületet Kalinyingrádban, az egykori Königsbergben. Az avatáson csaknem kétezren vettek részt, köztük Berel Lazar oroszországi lubavicsi főrabbi, aki felrakta a bejáratra a mezüzét – olvasható a jewish-heritage-europe.eu tudósításában. Az átadás másik fontos résztvevője egy … Olvass tovább