A tervezettnél lassabban halad az épület felújítása Alytusban, de az Európai Uniónak köszönhetően a munkálatok anyagi fedezete nincs veszélyben.

2016-ban láttak hozzá a felújításhoz és átalakításhoz, kulturális és oktatási központot hoznak létre az épületben, ahol egy zsidó múzeum is helyet kap. 2019 januárjában a város önkormányzata 404 ezer eurós szerződést írt alá az európai Regionális Fejlesztési Alappal. A megállapodás 16 hónapra szólt, két hónapos hosszabbítási lehetőséggel.

Alytus alpolgármestere most azt nyilatkozta, hogy valószínűleg 2020 végére lesznek készen. Az egykori női galéria padlója és korlátja májusban készül el, a díszítés részleteivel pedig az év végére lesznek meg. A felújítást és átépítést a műemlékvédelemmel közösen végzik – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében.

A zsinagógát 1911-ben építették, miután egy tűzvészben megsemmisült a fából épült elődje. A szovjet korszakban raktárként használták, aztán üresen állt. A dekoráció egy része szerencsére megmaradt. A náci megszállás első napjaiban kórházzá alakították az épületet, 1941 augusztusáig működött. Mielőtt raktár lett lakatos műhely és iskola is működött benne.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu