Ez lett volna az első alkalom, amikor a kilencvenéves asszony nem tud gyertyát gyújtani peszách ünnepén.

Egy kilencvenéves, Bnéj Brák-i háredi asszonyról peszách utolsó napja előtt derült ki, hogy fertőzött. Így nem sokkal az ünnep beállta előtt egy tel-avivi karanténszállóba vitték át. Az idős hölgy percekkel az ünnep bejövetele előtt vette észre, hogy se neki nincs gyertyája, amit meggyújthatna az ünnepre, se a karanténként kijelölt szálloda nem volt felkészülve erre a helyzetre.

Az asszony felhívta a családját, ám a teljes kijárási tilalom alatt levő városból nem tudtak rajta segíteni. A családtagok kapcsolatba léptek az ortodox zsidók által alapított Hácálá önkéntes mentőszolgálattal és néhány más szervezet embereivel, akik a segítségre szoruló koronavírusos betegeket támogatják. Ők azonnal nekiláttak, hogy keressenek egy önkéntest, és az első válaszadó nem volt más, mint egy jaffói muszlim arab, Ebrahim Ayuty. Motorbiciklire pattant, teamécsest vásárolt, és a karanténszállóba hajtott, ahol a gyertyákat átadta a személyzetnek, ők pedig az idős asszonynak, aki minden résztvevőnek hálás köszönetet mondott a segítségért.

„Hálás vagyok, hogy segíthettem” – mondta a férfi. – „Azért vagyok az Egyesült Hácálá önkéntese, hogy segíthessem az embereket, attól függetlenül, hogy kik ők, vagy mire van szükségük. Általában egészségügyi esetekhez hívnak, de mióta a koronavírus Izraelben is felütötte a fejét, nagyon sok ember élete állt a feje tetejére. Ajándék számomra, hogy segíthetek abban, hogy visszaálljon egy kis normalitás az emberek életében ebben a járványban. Nagyon fontos az érintett személy számára, ha egy ilyen régi hagyomány megtartásában segítünk neki, és ezért nekem is fontos volt.”

Egy másik esetben egy tel-avivi öregek otthonában került karanténba egy idős férfi. Segítségre volt szüksége ahhoz, hogy reggel feltegye a tfilinjét, ám csak két muszlim arab férfi ápoló dolgozott éppen akkor a zárt kórházi osztályon. Így, kissé meglepődve újszerű szerepüktől, de szívesen nyújtottak segítséget az idős férfinak, hogy teljesíthesse ezt az ősi parancsolatot.

Érdekes, hogy éppen e két micva, a gyertyagyújtás és a tfilinrakás teljesítése került be a hírekbe. E két micva az áldott emlékű lubavicsi Rebbe kampányainak középpontjában állt, ahogyan arról többször beszámoltunk (például itt és itt). Adja az Örökkévaló, hogy e parancsolatok teljesítése által minél hamarabb elérkezzen számunkra a teljes és örök időkig tartó megváltás!

zsido.com