Netanjahu meghívta a kisfiút a hivatalos indiai útjára.

A múlt héten háromnapos izraeli látogatásra érkezett India miniszterelnöke, Narenda Modi. A rendkívül sűrű program fontos része volt egy kisfiú és nevelőnője meglátogatása. A most 11 éves Mose Holtzberg a 2008-as mumbai terrortámadás túlélője. Mose szüleit: Gavriel rabbit és feleségét, Rivkát, a város lubavicsi küldötteit pakisztáni muszlim terroristák gyilkolták meg. A támadás során a Chábád-ház további hat vendége is életét vesztette, városszerte pedig összesen 166 áldozatot szedett a terrorakció. A kisfiút indiai nevelőnője, Sandra Samuel mentette meg. Mose sírását hallva előmerészkedett búvóhelyéről, és a szülei holtteste mellett fekvő gyermekhez rohant, majd kimenekült a házból, miközben a 23. zsoltárt mondta. Tette elismeréseképpen Sandra izraeli tartózkodási engedélyt, majd tiszteletbeli izraeli állampolgárságot kapott, és a zsidó államban telepedett le. Moséval azóta is kapcsolatban van, és gyakran találkoznak személyesen.

Mose ma anyai nagyszüleivel, Simon és Jehudit Rosenberggel él Afulában. A magas rangú küldöttség otthonában kereste fel Mosét és Sandrát, ahol Narenda Modi személyesen méltatta az asszony bátor kiállását.

A megható találkozón Mose elmondta, hogy szeretne néhai szülei nyomdokába lépni és Indiában segíteni a zsidó utazóknak. “Ott nőttem fel, Mumbaiban. Ott van az otthonom. Szeretnék elutazni Mumbaiba, és ha felnövök, ott is szeretnék élni. Én leszek a Chábád-ház igazgatója! Kedves Modi úr, én nagyon kedvelem önt és Indiát is!” – mondta Mose.

A látogatáson jelen lévő Netánjáhu miniszterelnök ekkor elmondta Mosénak, hogy a közeljövőben viszonozza indiai kollégája látogatását, és örömmel venné, ha ő is elkísérné az útra. Mose nagyon megörült a meghívásnak, melyet nagyszülei el is fogadtak a nevében.

“Nagyon várjuk, hogy az izraeli miniszterelnök és Mose Holtzberg látogatást tegyen nálunk, amikor Mumbaiban tartózkodnak. A feleségem és én megtiszteltetésnek tartjuk, hogy a Holtzberg házaspár szent munkáját folytathatjuk ezen a helyen. Azon dolgozunk, hogy hamarosan megnyílhasson az emléküknek szentelt múzeum.” – mondták a városi Chábád-központ vezetői, Jiszráel Kozlovsky rabbi és felesége, Chájá.

A tragikus események után nem sokkal megindult a súlyos károkat szenvedett épület helyreállítása, csupán egy golyó lyuggatta faldarab emlékeztet a kilenc évvel ezelőtti támadásra.

“Reméljük, hogy ez a különleges látogatás felhívja a közvélemény figyelmét az emlékmúzeum megnyitásának fontosságára és a lubavicsi rebbe tanítására, aki egy és jobb, békésebb világ megteremtésén fáradozott.” – mondta Kozlovsky rabbi.

Forrás: Hindustan Times, Chabad.org