Jelentős sikert könyvelhetett el az izraeli diplomácia Oroszországban. Miután bizonyítékokkal támasztották alá, hogy Irán rendszeresen külföldről vásárolt rakétákkal látja el a libanoni Hezbollah terrorszervezetet, Moszkva elállt az S-300-as, föld-levegő rakéták eladásától, melyről korábban már megállapodott Iránnal. Ezek a modern fegyverek elérnék a zsidó állam légterét, és így jelentősen növelnék egy izraeli-iráni háború kirobbanásának esélyét. A korábban vásárolt és terroristák kezére játszott SA-22 rakétarendszer libanoni jelenlétét a szíriai háborúba bekapcsolódott orosz légierő pilótái is megerősítették.

Just married

Negyed évszázados házassági évfordulóját ünnepelte a miniszterelnöki házaspár, Benjámin és Szárá Netánjáhu. A miniszterelnök egy New York-i repülőúton ismerte meg Szárát, aki abban az időben légi utaskísérőként dolgozott az El-Al alkalmazásában. Bibi harmadik, de leghosszabb ideig kitartó házasságából két fiú született, Jáir és Ávner. A 25 éves évfordulót egy kirándulással ünnepelték meg a Golán-fennsíkon lévő Gamla Nemzeti Parkban.

A Netanjahu-házaspár a Golán-fennsíkon
A Netanjahu-házaspár a Golán-fennsíkon
„Az egyik legelső hely, melyet együtt, párként kerestünk fel ebben a gyönyörű országban, Gamla ősi romjai voltak. Ez 27 évvel ezelőtt történt, még az esküvőnk előtt. Ide tértünk vissza tehát, arra a helyre, amely mindkettőnk szívének annyira kedves. Lehetetlenség nem szerelembe esni ezzel a gyönyörű tájjal, mely a zsidó történelemnek is szerves része. Emlékszem, áldott emlékű édesapám 80. születésnapján is ide látogattunk el. Felkerestük még a fennsík déli részén fekvő Um el Kanatir ősi zsinagógáját is. Nagyszerű volt látni a felújítási munkálatokat. Az épületben egy bazaltból faragott tóraszekrény áll, melyet zsidó szimbólumokkal díszítettek” – írta Facebook oldalán a miniszterelnök.

A Netanjahu-házaspár néhány évvel ezelőtt
A Netanjahu-házaspár néhány évvel ezelőtt
Nem látni az alagút végét

Egyre nehezebb alagútfúró munkásokat találni Gázában. A héten a sokadik terroralagút omlott be, ismét halálos áldozatokat szedve. A 2014-es háború után az izraeli hadsereg nagy erőfeszítéseket tett a föld alatti járatok felszámolására. A humanitárius segélyek beáramlásával azonban ismét építőanyaghoz jutottak a gázaiak, és ennek nagy részét a terrorszervezet használja fel. A gyakori „munkahelyi balesetekért” korábban a nagy esőzést tették felelőssé, mára azonban elismerték, hogy feltételezhetően Izrael áll a jelenség mögött, mely talán robbanóanyagot vagy célzott földrengést okozó technológiát használ, hogy tüzérségi támadás helyett szabotázsakciókkal érje el célját.

Roi Harel
Roi Harel
Súlyos merényletet hiúsított meg egy izraeli családapa az Jeruzsálemtől északra fekvő Éliben. Két arab fiatal várakozott az ötgyermekes család otthonának bejárata előtt, majd a hajnalban onnan kilépő férfira támadtak késekkel és husángokkal. A terroristák  megsebesítették az éppen tartalékos katonai szolgálatra induló Roi Hárelt, aki azonban  képes volt kiszorítani támadóit a lakásból. Az elkövetők ezután futásnak eredtek, a település biztonsági szolgálata utánuk. Végül a mikve épülete mellett találtak rájuk, és semlegesítették őket. A támadásról a következő címmel számolt be az Index: „Izraeli katonák palesztin fiatalokat lőttek le Ciszjordániában”.

Roi Harel házának bejárata Eliben a támadás után
Roi Harel házának bejárata Eliben a támadás után
Vazze, Waze

Két kiskatona majdnem lincselés áldozata lett, miután a Waze navigációs rendszer egy Jeruzsálemhez közeli arab településre vezette őket. Ahogy a gépkocsi begurult Kalandiába, a helyi lakosok rögtön kövekkel és Molotov-koktélokkal kezdték dobálni. A két fegyvertelen katona elhagyta az lángra kapó autót, és két különböző irányba menekült. A hadsereg nagy erőkkel vonult a segítségükre, és összecsaptak az utcára özönlött tömeggel, ahonnan éles fegyverekkel is lőttek rájuk. Az akció során számos terrorista megsérült, a ramallahi kórház beszámolója szerint egyikük később belehalt sérüléseibe. Az egyik újoncot végül egy ház kertjében elrejtőzve találták meg, társa kijutott a faluból és a közeli Kocháv Jáákov zsidó település felé vette útját. A hadsereg ezután közleményt adott ki, melyben megtiltotta katonáinak, hogy a Waze applikációját használják, a polgári lakosságot pedig tanácsokkal látta el, hogy hogyan állítsák be a navigációs programokat, hogy elkerüljék a hasonló, veszélyes szituációkat.

waze-app-1024x682

Még Iránnak is túl korruptak, csak az EU-nak nem

Nagy felháborodást váltott ki a Palesztin Hatóság vezetőiben az az iráni pénzügyi támogatás, melyet a terrorcselekmények elkövetése közben elhunytak családjai kapnak a teheráni kormánytól. Irán 7000 dollárt (2 millió Ft) fizet minden megölt terrorista családjának és további 30 000 dollárt (8.5 millió Ft) utal át, ha házukat is lerombolják. Ábbász természetesen nem a támogatást kritizálta, hiszen az „mártírjaink családjait segíti”, hanem azt, hogy a pénzt egyenesen az érintetteknek utalják át, a Hatóság megkerülésével. Irán a palesztin bürokráciában burjánzó korrupcióval magyarázta lépését. Úgy tűnik, hogy az Európai Unió nem osztja Teherán aggodalmát, hiszen újabb támogatási csomagot szavaztak meg a Palesztin Hatóság számára. A kifizetés első része 252,5 millió eurót (78 milliárd Ft) tesz ki, melyből minden bizonnyal továbbra is bőségesen jut majd a terrorista infrastruktúra fejlesztésére is.

Bohóc a börtönben

Az Amnesty International szervezet és a Palesztin Hatóság alá tartozó kulturális intézmények közös kampányukkal szeretnék elérni a Bir Zeit-i Cirkusz Iskola tanárának, Muhammad Abu Szakha szabadon engedését. A 23 éves bohócot az izraeli hadsereg tartóztatta le, nem művészeti tevékenysége miatt, hanem merényletek előkészítésének gyanújával. Szakha tagja a marxista Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) terrorszervezetnek, mely számos izraeli életét oltotta ki működése során. Legismertebb áldozatuk az egykori turisztikai miniszter, Rechávám Zeevi volt, akit 2002-ben lőttek agyon Jeruzsálemben.

 Tüntetés a terrorista bohóc szabadon bocsátásáért

Tüntetés a terrorista bohóc szabadon bocsátásáért
Meglepetést tartogatott a már hagyományosnak számító, Tallin-Tel-Aviv Zenei Fesztivál egyik központi előadása, mely Handel Rinaldo című operájának modern adaptációját vitte színpadra, az Észt Nemzeti Opera társulatának előadásában. A háromszáz évvel ezelőtt írt darab eredetileg a keresztes hadjáratok idejében játszódik, de az észt rendezésben a szereplők a Szentföldet a törököktől elfoglaló brit katonák egyenruhájában láthatók. A darab librettójának egyik visszatérő témája a Cionba való visszatérésére utal, mely nagy tetszést aratott a közönség körében.

Handel Rinaldója modern észt feldolgozásban
Handel Rinaldója modern észt feldolgozásban
Megszakítás