Az izraeli titkosszolgálat megszerezte a Szíriában 1965-ben kivégzett Eli Kohén karóráját, akit a valaha élt legnagyobb hírszerzőként tisztelnek Izraelben. Az órát a Moszad feje, Joszi Kohén adta át a hős családjának egy ünnepi megemlékezés során.

Benjámin Netánjáhu megköszönte a Moszad „elszánt és bátor akcióját, melynek egyetlen célja az volt, hogy Izraelbe hozza annak a nagy harcosnak az emléktárgyát, aki oly sokkal járult hozzá Izrael biztonságához”.

Nádjá Kohén, a kém özvegye meghatottan vette át a karórát. „Érzem, hogy a teste érintkezett ezzel az órával” – mondta és hozzátette, hogy az igazi örömet az okozná számára, ha férje holtteste is hazakerülne végre, és méltó módon eltemethetnék.

Lánya szintén nagy örömmel fogadta a relikviát. „Ez az első és egyetlen dolog, ami apánktól visszajutott hozzánk” – mondta.

A Moszad, bonyolult művelet keretében, egy ellenséges országból szerezte meg az órát, majd DNS-vizsgálattal állapították meg, hogy az valóban Eli Kohén tulajdona volt. Az órát ros hásánáig a Moszad központjában állítják ki, majd a család tulajdonába kerül.

Az Egyiptomból származó Eli Kohén 1961 és 1965 között kémkedett Szíriában, méghozzá a katonai vezetés tagjaként. A magát argentin üzletembernek kiadó kém remek kapcsolatot alakított ki az ország politikai és üzleti elitjével. Karrierje csúcsán a szír védelmi miniszter főtanácsadójaként szolgált, és folyamatosan közvetítette az információkat Izraelnek. Az 1967-ben vívott hatnapos háború elsöprő izraeli diadalában nagy szerepe volt Kohén korábbi hírszerzői tevékenységének, melyben felfedte a Golán-fennsíkra telepített szír védelmi állások pontos helyszínét. A szír kémelhárítás 1965-ben leplezte le Kohént, akit ezután halálra ítéltek és nyilvánosan felakasztottak. Utolsó útjára Niszim Ánbádo szír főrabbi kísérte el. Sírjának helye ismeretlen.

zsido.com

Forrás: BTnews