A keddi választások előtti utolsó pártpreferencia-mérések szerint a Cionista Unió 24, míg a Likud 21 mandátumot szerezhet a 120 tagú Kneszetben. A zsido.com összeállítása.

Az előző méréshez képest a Herzog vezette Cionista Unió egy mandátumot javított, míg a Likud 2 mandátumot rontott. A friss kutatás alapján nőtt az esélye annak, hogy végül a bal-közép tábor alakíthat kormányt Izraelben. A Haaretz felmérése szerint az Egyesült Arab Lista lehet a harmadik legerősebb csoport, 13 képviselői hellyel.

Bár a biztosan szavazók körében a Herzog vezette Cionista Unió kaphatja a legtöbb mandátumot, a választók továbbra is Benjamin Netanjahut tartják alkalmasabbnak a miniszterelnöki posztra.  A Likud vezérének előnye 14 százalék, ami meggyőző, ugyanakkor lényegesen kisebb, mint a 10 nappal korábbi kutatásban tapasztalt 26 százalékpontos különbség.

01 (1)

A megkérdezettek háromnegyede biztosan állította, hogy elmegy szavazni. További 16 százalék jelezte, hogy valószínűleg voksol majd. Mindössze 8 százalékuk mondta, hogy otthon marad március 17-én. Az Izraeli arabok körében alacsonyabb, mintegy 60 százalékos a részvételi hajlandóság. Az elmúlt két választáshoz képest az aktivitás tekintetében megfigyelhető egy erősödő trend, részben ez is okozhatja az Egyesült Arab Liga harmadik helyét a mostani felmérésben.

A héten megjelent más mérések is a Cionista Unió erősödését mutatták. Az eddigi fej-fej melletti állás megváltozása a nem elkötelezett pártok álláspontját is módosítja. A legfontosabb szereplő Yair Lapid, a piacpárti Jes Átid vezetője, aki először nyilatkozott úgy a kampány során, hogy lényegében nem lát esélyt arra, hogy Netanyahut támogassa. Ezzel tulajdonképpen Herzoghoz pozícionálta magát. Így felállhat egy bal-közép koalíció (Cionista Unió, Jes Átid, Kulánu, Merec, Sász, Egyesült Tóra Zsidóság) szűk többséggel. Ennek esélyét ugyanakkor két jelentős bizonytalansági tényező is csökkenti: egyrészt az izraeli pártpreferencia mérések hagyományosan nagy pontatlansággal jelzik előre a választások tényleges kimenetelét, másrészt kérdéses, hogy a Jes Átid és a Kulánu végül hajlandó lesz-e támogatni Herzogot.

Munkatársunktól

(A Haaretz.com és az Ynetnews.com alapján. A kép forrása: Reuters)