Kutatás a nemzetközi humusznap alkalmából

A függetlenségi napi szabadtéri grillsütés elképzelhetetlen a humusz, a hagyományos fűszeres csicseriborsókrém nélkül. Idén az ünnep majdnem egybeesett a nemzetközi humusznappal (május 13.). Ebből az alkalomból az izraeli Geokartográfia kutatóintézet reprezentatív felmérést végzett az izraeli felnőtt lakosság körében arról, hogy mit tudnak a humuszról és milyen módon szeretik azt fogyasztani.

Az izraeliek átlagosan hetente kétszer fogyasztanak humuszt, 93 százalékuk hetente legalább egyszer, míg 5 százalékuk hetente hatszor. Egy adott időpontban az izraeliek 68 százalékának a hűtőjében található humusz. A válaszolók 60% boltban vesz humuszt, 15% humuszvendéglőben és 13% maga készíti el otthon. Az idősebbek 22 százaléka készíti el otthon a humuszt.

Arra a kérdésre, hogy mit szeretnek a humuszra tenni, a válaszadók 38 százaléka azt mondta, hogy tahinit, 23 százalék egészben főtt csicseriborsót, 4 százalék viszont a fult, egyfajta nagy szemű babot.

A megkérdezettek mintegy fele a humuszt úgy fogyasztja, hogy a pitával szép körkörös mozdulatokkal törölgetik ki a tányérból, 15 százaléknyian kikanalazzák a pitával, 20 százalék villát használ.

A kutatásban résztvevők fele szerint a humusz arab eredetű étel, negyede szerint izraeli, az idősebbek közel kétharmada tartja arab ételnek. 30% szerint a humusz az izraeli nemzeti étel, 7% szerint ez az izraeli nemzeti egyetértés jelképe és 9% az arab-zsidó együttélés szimbólumát látja benne.

Dan Diamant

Forrás: haaretz

Fotó: Dan Perec