Eric Lander professzor, a Fehér Ház Tudományos és Technológiai Szabályozó Irodájának új igazgatója egy 1492-ben nyomtatott Pirké Ávot kötetre esküdött fel a Kamala Harris alelnök vezette ceremónián. A Pirké Ávot, melyet magyarul az Atyák bölcs tanításainak neveznek, a Misna, tehát a szóbeli tan erkölcsi tanításokat tartalmazó fejezete.

Az elsősorban genetikával foglalkozó biológiaprofesszor olyan neves amerikai egyetemeken oktat, mint a Harvard és a MIT, továbbá Barack Obama elnök idején tudományos tanácsadóként működött abban a hivatalban, melynek most az élére állt.

Lander a Kongresszusi Könyvtárból kapta kölcsön az ötszáz évnél is idősebb kötetet. “Amikor kiválasztunk egy szöveget, azzal egy értékrendet is kiválasztunk. A hagyományok, az erkölcsi tradíció és minden egyéb, mely a hitből fakad, abból a hitből, melyet én is gyakorlok, sokat tesznek hozzá a személyiségemhez” – mondta Lander.

A biológus beszámolt róla, hogy kinevezése után családi tanácsot hívott össze, hogy eldöntsék, milyen könyvet visz magával az eskütételre. Mivel mindannyiuk számára fontos a “tikun olám”, azaz a világ kijavításának koncepciója, így hamar a Pirkév Ávot mellett döntöttek. “Ebben szerepel a személyes és szakmai hitvallásom egyik kulcsmondata: Nem neked kell befejezned a munkát, de nem vonhatod ki magad alóla”.

Az eskütételhez használt könyvet 1492-ben nyomtatták Nápolyban, ahol szívesen fogadták a Spanyolországból elűzött zsidókat. Lander megemlékezett a nápolyiak toleráns viselkedéséről: “Világunkra az intolerancia jellemző. Sokan azt várják el, hogy mindenki más is úgy gondolkozzon és abban higgyen, mint ők maguk. 1492 tanulsága tehát a mai napig érvényes: az mozdítja előre az országot, ha mindannyian összefogunk és a különbözőségünkből erényt kovácsolunk”.

Lander már korábban is közös nevezőre hozta a tudományt és a vallást. 2020-ban a vatikáni Pápai Tudományos Akadémia tagjává választották. Elmondta, hogy tudományos kutatásai, illetve a zsinagógában elmondott imái egy és ugyanazt a célt szolgálják: jobbá tenni a világot, segíteni az embereket és gyógyulást hozni a világra.

zsido.com

Forrás: Hamodia