Bár még több mint egy hónap múlva landol az első izraeli űrszonda a Holdon, addig számos feladattal kell megbirkózniuk a szakembereknek. Miután megkezdődik a landolás, az irányítóközpont már nem tudja befolyásolni az eseményeket.

Legutóbb váratlanul újraindult az űrjármű számítógépes rendszere, ami miatt kihagyott egy tervezett manővert. Végül sikerült kezelni a problémát és a Beresheet folytathatta a programot. A SpaceIL egyik vezetője azonban elismerte, hogy nem ez volt az egyetlen gond, vannak még megoldandó feladataik a tervezett landolásig – olvasható a ynetnews.com cikkében.

Eran Schmidt beszámolója szerint akadtak problémák a navigációhoz szükséges adatok szűrésével és a sugárzással. Utóbbi okozhatja a számítógépek lefagyását. A legnagyobb feladat az utolsó pillanatban történő pozicionálás lesz, amikor a Beresheet Hold körüli pályára áll az égitest gravitációját kihasználva az április 11-re tervezett landolást megelőzően.

A leszállás lesz az igazi teszt, az űrhajó ugyanis csak egy parancsot fog kapni, ezután 20 percen keresztül teljesen automatikusan működik. Ha a folyamat beindult, akkor azt már nem tudják befolyásolni, a sikeres landolás az űrhajó műszerein fog múlni – mondja a szakamber.

A Beresheet Cape Canaveral-ről indult útnak február 21-én, Elon Musk cégének, a SpaceX rakétájával. A 100 millió dolláros küldetést szinte teljes egészében privát adományokból hozták össze. Ha sikeres lesz, akkor az Egyesült Államok, az egykori Szovjetunió és Kína után Izrael lesz a negyedik állam, amelyik űreszközt juttat a Holdra.

zsido.com

Kép: ynetnews.com

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287